Brands' to do-lijstje: Zoet-kwestie aanstaande, transferfocus op middenveld

Brands' to do-lijstje: Zoet-kwestie aanstaande, transferfocus op middenveld

28-11-2016 11:30
18

De winterse transferperiode staat alweer voor de deur en dus liggen er bij PSV veel transfervraagstukken op tafel. Net als bij Ajax belooft het ook in Eindhoven een drukke transferwinter én zomer te worden. Hoe zien de komende maanden voor technisch manager Marcel Brands eruit?

Winter
De winterse transferperiode lijkt op het eerste oog het meeste werk op te gaan leveren voor PSV. In de eerste maanden van het seizoen is gebleken dat, hoewel er in de zomer goed over na is gedacht, de balans in de selectie bij fysieke tegenslag een beetje zoek is. In de aanval, maar ook op het middenveld. Natuurlijk is de eerste naam die dan valt Marco van Ginkel. De middenvelder werd afgelopen seizoen al een halfjaar gehuurd en scoorde acht keer in dertien wedstrijden. Hij is niet alleen de speler die het uitgedunde middenveld (door de fysieke problemen van Siem de Jong, Jorrit Hendrix en Andrés Guardado) kan aanvullen, maar ook de man die als bliksemafleider van Luuk de Jong kan fungeren.

Want dat is de andere kwestie die zich aandient bij PSV in de winter. De Jong scoorde afgelopen weekend tegen ADO Den Haag weer twee keer, maar gedurende zijn periode van droogte bleek dat er in Eindhoven geen adequate alternatieven zijn door de blessure van Jürgen Locadia. Om kampioen te worden kan PSV een extra aanvallende impuls gebruiken, iemand die De Jong ook af en toe een kwartiertje voor tijd kan aflossen, om nieuw bloed in de ploeg te brengen.

Het probleem van De Jong zelf, het gebrek aan goede aanvoer en het gemis van een zogeheten bliksemafleider, kan met Van Ginkel worden opgelost. De Chelsea-middenvelder kan De Jong niet alleen in stelling brengen, maar PSV ook minder afhankelijk maken van de doelpunten van de spits, aangezien hij zelf in tegenstelling tot de huidige middenvelders in Eindhoven wel garant staat voor een groot aantal goals vanaf de middenlinie. Het is echter nog maar de vraag of Chelsea Van Ginkel nog wil verhuren en, als de club dat wil, of de speler zelf opnieuw naar Eindhoven wil gaan.

Lees ook: Het to do-lijstje van Overmars: bijzonder drukke winter én zomer voor Ajax

Naast de spitsenkwestie en de problemen op het middenveld nadert voor Brands ook de ontknoping in de situaties rond Jetro Willems en Luciano Narsingh. Beide spelers zijn in het bezit van een aflopend contract en nog altijd is er geen duidelijkheid of de twee gaan verlengen. En dus dreigt er een winters vertrek. Voor Brands volgt in januari het nu-of-nooit-moment: of hij slaagt erin voor het einde van de transferperiode nieuwe deals te sluiten met Willems en Narsingh, of hij moet de twee in de verkoop zetten en voor de tweede seizoenshelft op zoek naar vervangers. Brands kan zijn borst in ieder geval natmaken voor een bijzonder drukke winterse transferperiode.

Zomer
Ook als Brands in de winter al zijn zaakjes goed afrondt, wacht er op voorhand een bijna net zo drukke transferzomer voor de technisch manager. Wederom zal het pijnpunt liggen op het middenveld. Want met twee gehuurde middenvelders moet er hoe dan ook iets bij gaan komen. Siem de Jong en Oleksandr Zinchencko zullen hoogstwaarschijnlijk terugkeren naar respectievelijk Newcastle United en Manchester City en als Van Ginkel gehuurd gaat worden zal dat in eerste instantie ook gewoon weer voor een halfjaar zijn.

Dat laat PSV met vier middenvelders over: Bart Ramselaar, Jorrit Hendrix, Davy Pröpper en Andrés Guardado. Waarbij de kans groot lijkt dat ook die vierde, Guardado, in de zomer zijn koffers pakt. Voor de met blessures worstelende middenvelder lonkt al jaren de optie om in de Major League Soccer in de Verenigde Staten te gaan voetballen en met de groeiende interesse van Atlanta United FC, een nieuwe club die in 2017 van start gaat, is die mogelijkheid nu realistischer dan ooit. Met een contract tot medio 2018 en een fysiek dat steeds minder wordt, lijkt volgend jaar zomer het moment voor Guardado en PSV om op een goede manier afscheid te nemen. Dat zou voor de Eindhovenaren, waar Ramon Lundqvist, Dante Rigo en Pablo Rosiaro wel aankloppen vanuit de jeugd, betekenen dat er een flinke zoektocht voor het middenveld te wachten staan.

Tot slot is er altijd nog de interesse van de topclubs in de beste spelers. Na dit seizoen lijkt dat vooral voor Jeroen Zoet te gelden. De doelman werd afgelopen zomer al in verband gebracht met een groot aantal clubs, waaronder Manchester City, Atlético Madrid en Crystal Palace, en liet in oktober nog weten open te staan voor een transfer naar het buitenland na dit seizoen. "Ik heb voor mezelf een planning en daarin past dat plaatje wel", zei Zoet onlangs tegenover de NOS. "Ik ga in de zomer om me heen kijken. Daarnaast moet ik niet vergeten wat ik hier heb: Champions League-voetbal en kampioenschappen. Er moet wel iets moois tegenover staan." Aan Brands en trainer Phillip Cocu om te bepalen of Hidde Jurjus bij een Zoet-vertrek al klaar is voor het grote werk, of dat er nog een meer ervaren tussenpaus onder de lat moet komen.

Lees ook: Het to do-lijstje van Overmars: bijzonder drukke winter én zomer voor Ajax