Update: Gemeente Eindhoven reageert op 'gebroken' PSV-beloftes: géén afspraken

Update: Gemeente Eindhoven reageert op 'gebroken' PSV-beloftes: géén afspraken

13-12-2016 14:07
93

PSV blijkt het niet zo nauw te nemen met de afspraken die in 2011 zijn gemaakt met de gemeente Eindhoven. Het salarisplafond van één miljoen euro wordt ruimschoots overschreden.

PSV betaalt topspelers meer dan een miljoen euro per jaar en dat is in strijd met eerdere beloften, schrijft het NRC maandagavond. De landskampioen beloofde in 2011 publiekelijk dat het een salarisplafond zou invoeren, nadat de gemeente moest ingrijpen om Eindhovense club van de financiële afgrond te redden.

Tiny Sanders, de toenmalige algemeen directeur van PSV, zei destijds dat alleen voor 'exceptionele' uitzonderingen' van het plafond zou worden afgeweken. Uit onderzoek van NRC blijkt dat de laatste jaren ruim te zijn genomen. PSV betaalt meer, maar noemt het geen salaris, maar tekengeld, eenmalige bonus of kampioensbonus.

Het ging volgens de krant in zeker acht gevallen mis: Adam Maher, Luciano Narsingh, Stijn Schaars, Luuk de Jong, Maxime Lestienne, Gastón Pereiro, Héctor Moreno en Andrés Guardado. Ook de inmiddels vertrokken Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum behoorden tot de groep grootverdieners.

Beloningen voor zaakwaarnemers
PSV beloofde in 2011 óók om geen excessieve beloningen meer te geven aan zaakwaarnemers. De club betaalde in 2015 echter 1,4 miljoen euro aan Mino Raiola voor het bijstaan van Moreno. Peter Gerards, die Pereiro hielp bij zijn transfer naar PSV, incasseerde zelfs twee miljoen euro, meldt het NRC.

Update 14.07 uur: De gemeente Eindhoven gaat níet over de salarissen die PSV aan zijn spelers betaalt. Wethouder Staf Depla laat dat dinsdag op zijn Twitter-account weten, in een reactie op het verhaal van de NRC. Er worden in de ogen van Depla dus geen afspraken met de gemeente omzeild, aangezien er niets is vastgelegd over een salarisplafond bij de regerend landskampioen. De afspraken over een 'gezonde financiële bedrijfsvoering' worden door PSV nageleefd, aldus Depla.