'We wisten allemaal dat Cruijff ziek was, maar ik dacht dat het wat beter ging'

'We wisten allemaal dat Cruijff ziek was, maar ik dacht dat het wat beter ging'

25-12-2016 12:32
2

Johan Neeskens heeft voor de eerste keer gereageerd op de dood van Johan Cruijff. De oud-international, die jarenlang met Cruijff het Nederlands elftal vertegenwoordigde, spreekt van 'een klap'.

"Ja, zijn overlijden kwam voor mij als een verrassing", vertelt Neeskens negen maanden na de dood van Cruijff aan het Algemeen Dagblad. "We wisten allemaal dat hij ziek was, maar ik dacht dat het toch wat beter ging. Dat straalde hij ook uit op dat racecircuit in Spanje, waar hij Max Verstappen ontmoette. Hij geloofde er zelf in, zei hij."

De oud-spits spreekt dan ook van 'een klap'. "Een dieptepunt. Maar allereerst natuurlijk voor zijn naaste familie. Daarna voor het Nederlandse en internationale voetbal. Het is simpel: Johan Cruijff is de allerbeste voetballer die wij in Nederland ooit hebben gehad."

"Ik kom, zoals gezegd, dus in alle uithoeken van de wereld met WorldCoaches. In Peru op 3400 meter hoogte, in de ijle lucht. Daar beginnen ze over 1974, over Cruijff, over Oranje. Natuurlijk maakt dat je trots, ik heb er ook deel van uitgemaakt. Dan staan ze helemaal aan de andere kant van de wereld plotseling voor je met een foto van meer dan veertig jaar oud. Of je er een handtekening op wilt zetten. Op een foto die ik nog nooit heb gezien. Dat is mooi, hoor. Maar ze beginnen vrijwel altijd meteen over Johan Cruijff.'