'Eredivisie in één klap 25 procent minder waard, grootste afname bij FC Emmen'

'Eredivisie in één klap 25 procent minder waard, grootste afname bij FC Emmen'

07-05-2020 09:30
36

De beslissing om een punt te zetten achter het seizoen, is een forse klap voor de Eredivisie. De totale marktwaarde van de voetballers in Nederland daalt met bijna een kwart. Dat staat in een rapport van KPMG, dat onderzoek deed naar de gevolgen van de coronapandemie.

In het rapport komen de tien belangrijkste competities aan bod, waaronder de Eredivisie. Volgens KPMG vertegenwoordigden de spelers van de achttien clubs uit de Eredivisie in februari, voor de coronacrisis, een marktwaarde van 1,213 miljard. Nu het seizoen is beëindigd, is de totale waarde gezakt naar 923 miljoen euro. Dat is een afname van 24 procent.

Als de Nederlandse regering ruimte had gelaten voor een hervatting, zoals in onder meer Duitsland, Engeland en Spanje wel het geval is, had de Eredivisie 15 procent moeten inleveren. De totale marktwaarde van alle voetballers was dan uitgekomen op 1,023 miljard, aldus KPMG.

Procentueel gezien vindt de grootste afname plaats bij FC Emmen. De waarde van de Drentse selectie daalt van 21 naar 14 miljoen euro. Ajax heeft in de Eredivisie met afstand de meest waardevolle selectie. Volgens KPMG bedroeg de totale marktwaarde in februari 422 miljoen euro, nu is dat 330 miljoen.