Koeman kiest: zo gaat de EK-selectie er in elk geval voor een deel uitzien

Koeman kiest: zo gaat de EK-selectie er in elk geval voor een deel uitzien

27 maart - 18:30 Laatste update: 18:30
67

Nog maar 79 dagen en dan begint het EK in Duitsland. Bondscoach Ronald Koeman heeft nog iets meer dan twee maanden om zijn puzzel te leggen: welke 23 spelers gaan er met het Nederlands elftal mee naar het eindtoernooi? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

De oefenwedstrijden tegen Schotland (4-0) en Duitsland (2-1) waren de laatste momenten voor Koeman om dingen uit te proberen. Bij de laatste twee tests voor het EK, tegen Canada en IJsland, moet de definitieve selectie al ingediend zijn. Koeman mag 23 spelers meenemen naar Duitsland, al hoopt hij dat de UEFA luistert naar 'voetbalmensen' en akkoord gaat met selecties van 26 spelers.

Wedden

Meer odds

De zekerheidjes

Doel
Mark Flekken maakte een sterke indruk tegen Schotland, Bart Verbruggen keepte een uitstekende wedstrijd tegen Duitsland. Koeman zei na afloop van het duel met Duitsland volmondig 'ja' op de vraag of het tweetal zeker is van EK-deelname. Op dit moment zijn Verbruggen en Flekken de onbetwiste eerste twee keepers van Oranje.

Verdediging
De linie in het Nederlands elftal die het sterkst bezet is. Uiteraard gaat aanvoerder Virgil van Dijk mee naar het EK. Er bestaat ook geen twijfel of zijn compagnon in de achterhoede, Nathan Aké, erbij zit. Op de vleugels lijken Denzel Dumfries en Quilindschy Hartman de voornaamste kandidaten voor een basisplaats. Of zij het schoppen tot de definitieve selectie, is in principe geen vraag meer. Daley Blind zal mede wegens zijn (toernooi)ervaring afreizen naar Duitsland, terwijl in het centrum Matthijs de Ligt en Lutsharel Geertruida Koeman voldoende overtuigd hebben.

Middenveld
Het middenrif kent de meeste vraagtekens. Koeman zal moeilijke knopen moeten doorhakken, want doordat hij moet snijden in zijn selectie zal er in elk geval één middenvelder afvallen. Wie in elk geval niet op de wip zit, is Frenkie de Jong, de spil van Oranje. Daarnaast heeft alleen Tijjani Reijnders de afgelopen interlandperiodes aangetoond dat de bondscoach niet om hem heen kan.

Aanval
Mits topfit, is Memphis Depay misschien wel de belangrijkste speler van Oranje. Hij kan zijn koffers in juni pakken, net als Cody Gakpo en Xavi Simons. Wout Weghorst bewijst steevast zijn waarde als invaller/pinchhitter en vertolkt daarbij met zijn mentaliteit een belangrijke rol voor andere spelers. Het laatste zekerheidje in de selectie van Koeman is Donyell Malen. Hij werd niet opgenomen in de definitieve selectie voor het WK 2022, maar hij kan zich opmaken voor zijn tweede eindtoernooi.

De twijfelgevallen

Doel
Justin Bijlow is in theorie de nummer één van Nederland. Het probleem: hij is zelden voor een langere periode fit. Koeman heeft benadrukt dat hij enkel 'superfitte' spelers wil meenemen. Bijlow keert bijna terug bij Feyenoord en heeft dan nog een week of acht om Koeman te overtuigen. Die race tegen de klok zal nauwlettend gevolgd worden door Marco Bizot en Nick Olij: als Bijlow er niet bij zit, zal een van hen de derde keeper worden.

Verdediging
Hij kreeg zijn kans tegen Schotland, maar Jeremie Frimpong betaalde het vertrouwen van Koeman niet terug. Hij lijkt achter Dumfries de tweede rechtsback/rechtervleugelverdediger te worden, feit is dat Frimpong in het restant van het Bundesliga-seizoen alles op alles moet zetten om zeker te zijn van een EK-uitverkiezing. Datzelfde geldt voor Stefan de Vrij, die in het verleden wel zijn waarde al bewezen heeft, maar in het centrum te maken heeft met forse concurrentie.

Dan liggen er nog de dossiers van Micky van de Ven, de snelste verdediger van de Premier League, en Jurriën Timber. Beiden zijn geblesseerd en maken richting het EK hun rentree bij respectievelijk Tottenham Hotspur en Arsenal. Koeman liet zich in Zeist al uit over Timber. "Als hij er straks zeven of acht maanden uit is geweest, en hij speelt dan één of twee wedstrijden, dan is dat wel heel kortdag. Zijn dat véél meer wedstrijden, dan blijft hij altijd een optie."

Middenveld
Wie voegen zich bij De Jong en Reijnders in de definitieve selectie? Het wordt richting juni misschien wel het grootste hoofdpijndossier voor Koeman, want veel spelers ontlopen elkaar niet veel. Joey Veerman, Jerdy Schouten, Mats WiefferTeun Koopmeiners en Marten de Roon strijden om een plek voor de verdediging.

Georginio Wijnaldum legde tegen Schotland zijn 'examen' af en wordt nu gewogen door Koeman, terwijl op die positie ook de tegen Duitsland debuterende Quinten Timber een optie is. Dan heeft de keuzeheer ook nog de beschikking over Calvin Stengs, die in maart afwezig was wegens een blessure. De Feyenoord-middenvelder wist zich eind 2023 tot gedeeld Oranje-topscorer in de EK-kwalificatie te kronen en mag dus zeker niet afgeschreven worden.

Aanval
Maart was voor Brian Brobbey en Joshua Zirkzee hét moment om aan Koeman te laten zien wat ze in hun mars hebben. Door blessures liep het anders. Het tweetal zal bij respectievelijk Ajax en Bologna een plek in de definitieve selectie moeten afdwingen. Het spreekt in het voordeel van Brobbey dat hij er al eerder bij zat, dat kan Zirkzee niet zeggen. Een andere aanvaller die nagelbijtend zal afwachten of hij geselecteerd wordt, is Steven Bergwijn. Voor Noa Lang, die waarschijnlijk nog maar een handjevol Eredivisie-duels speelt dit seizoen, wordt het een ware race tegen de klok.

De afvallers

Doel
Jasper Cillessen was lange tijd de eerste keus onder de lat, inmiddels is hij dusdanig in de pikorde gezakt, dat hij zich geen illusies meer hoeft te maken. Datzelfde geldt voor Andries Noppert, die door voormalig bondscoach Louis van Gaal op het WK 2022 nog voor de leeuwen werd gegooid en een kwartfinale van een wereldkampioenschap op zijn naam heeft staan. Zij komen, mede door wisselende prestaties bij hun club, niet in de plannen van Koeman voor.

Verdediging
Door een zware blessure kan Sven Botman het EK al uit zijn hoofd zetten. Wie wel fit zijn, maar door de zware concurrentie niet in aanmerking komen voor een plek in Oranje, zijn Jordan Teze, Jorrel Hato, Devyne Rensch en Ian Maatsen. Tyrell Malacia, die nog bij de selectie voor het WK zat, is al bijna een jaar uit de roulatie en dus geen optie voor Koeman.

Middenveld
De kwakkelende Steven Berghuis heeft 46 interlands op zijn naam, zijn laatste dateert van september vorig jaar. Daarna was hij geblesseerd, of werd hij niet opgeroepen. Voorlopig is Berghuis nog niet terug bij Ajax, wat betekent dat hij het EK uit zijn hoofd kan zetten. Dat geldt ook voor Kenneth Taylor, die de afgelopen interlandperiodes belangrijk is bij Jong Oranje. Denken aan het grote Oranje mag hij ongetwijfeld na het eindtoernooi weer. Ryan Gravenberch heeft te weinig tijd om zich nog in the picture bij Koeman te spelen.

Aanval 
Toulouse-spits Thijs Dallinga, die er eind 2023 nog bij zat, kan het EK uit zijn hoofd zetten, nu Brobbey en Zirkzee de voorkeur genieten. Ook Justin Kluivert, die onlangs nog hardop droomde van het Nederlands elftal, zal met de nodige zekerheid niet tot de 23 namen behoren.