Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'

Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'

25 april - 23:10 Laatste update: 23:26
82

Alex Kroes zal zelf opstappen bij Ajax als de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hem schuldig acht van handel met voorkennis in het aandeel Ajax. Dat zei hij donderdag tijdens een bijeenkomst van de leden van Ajax op De Toekomst.

Commissarissen Michael van Praag en Leo van Wijk gaven een toelichting op het besluit om Kroes eerst weg te sturen en vervolgens weer in de armen te sluiten, zij het als titulair technisch directeur. De Telegraaf meldde al dat Van Praag door het stof is gegaan en ook VI weet dat gesprekken met Van Wijk Kroes wisten te overtuigen om in te stemmen met zijn nieuwe functie. 

Wedden

Meer odds

Ajax hield donderdag al wel een slag om de arm. 'Mocht op enig moment door een daartoe bevoegde autoriteit worden vastgesteld dat sprake is van een ernstige overtreding van de regels omtrent handel met voorwetenschap, dan zal de rvc ook de positie van Kroes als titulair technisch directeur heroverwegen', schreef de club. Volgens Kroes zal hij dan dus echter de eer al aan zichzelf houden.

"Ik heb dat zelf voorgesteld", laat de directeur weten bij ESPN. "Vanaf minuut één heb ik gezegd: als de AFM vindt dat ik een ernstig strafbaar feit gepleegd heb, dan neem ik alle consequenties. Mensen hoeven voor mij niet te liegen en bedriegen. Ik weet wat ik op dat moment gedaan heb. Als ik dat terug kon draaien, dan had ik op 26 juli niet die aandelen gekocht. Maar dat het voorwetenschap is, laat de AFM dat alsjeblieft bepalen. Ik heb alle details bij hen neergelegd, daar wacht ik rustig op. Gelukkig kan ik gewoon aan het werk", aldus Kroes, die de aandelen nog steeds in bezit heeft.

Overigens kan de uitkomst van het onderzoek van de beurswaakhond nog wel even op zich laten wachten.