Nieuwe reactie Kroes: 'Dat vind ik jammer, zulke dingen kunnen pijnlijk overkomen'

Nieuwe reactie Kroes: 'Dat vind ik jammer, zulke dingen kunnen pijnlijk overkomen'

26 april - 13:11 Laatste update: 13:46
53

Alex Kroes neemt niemand, en dus ook Michael van Praag niet, wat kwalijk na de 'bizarre' weken bij Ajax. De tot titulair technisch directeur benoemde 'Ajacied' hoopt alles achter zich te laten. De focus ligt op de toekomst bij de Amsterdammers.

Het verhaal is bekend: Kroes zou hebben gehandeld in aandelen met voorkennis. Toen de raad van commissarissen dat te weten kwam, werd de toenmalig CEO direct geschorst. Een flinke soap volgde. Voor de camera van AT5 spreekt Kroes van 'bizarre weken'. "Ik had het niet mee willen maken, maar sommige dingen gebeuren met een reden. Ik ben blij dat ik nu hier sta en eindelijk mag beginnen."

Een van de meest uitgesproken personen tijdens de onrust rondom Ajax was Michael van Praag. De rvc-voorzitter maakte onder meer duidelijk dat het 'geen speeltuin' is bij Ajax. Kroes neemt zijn collega niets kwalijk. "Nee, nee", schudt Kroes het hoofd. "Hetzelfde geldt voor de mensen die heel kwade dingen over mij zeggen en schrijven, die neem ik het ook niets kwalijk. Iedereen heeft zijn rol in de voetbalpiramide. Laat iedereen zijn ding doen."

"Michael had op dat moment zijn informatie en heeft daarnaar gehandeld", vervolgt Kroes. "Ik vind het jammer dat er binnen de vereniging, binnen de club Ajax door mensen met dezelfde clubkleuren dingen worden gezegd die pijnlijk kunnen overkomen, dus ook bij mij. Ik vat het niet op als kwaadwillend (van Van Praag, red.). Hij had op dat moment bepaalde juridische informatie en trok zijn conclusies. Met voortschrijdend inzicht heeft inmiddels iedereen wel het gevoel dat het iets minder zwart-wit is dan het toen leek. Daardoor is ook zijn mening en die van andere rvc'ers bijgesteld om mij alsnog in deze structuur wel weer deze plek te geven."

Na wekenlang gesteggel is er nu een oplossing gevonden voor de situatie. Kroes is aangesteld als titulair technisch directeur. De voormalig SEG-bestuurder vindt het een prima oplossing. "Ik heb al heel snel aangegeven dat dat een oplossing zou kunnen zijn voor dit probleem. Ik denk niet zo in streepjes en titeltjes. Ik ben blij dat het zo uitgekomen is."

De blik kan zodoende weer op de toekomst bij Ajax. "Ik heb al een paar keer mijn excuses aangeboden voor de onrust die dit heeft veroorzaakt binnen Ajax. Ik hoop dat we dat nu achter ons laten en eindelijk weer naar voren kunnen kijken."