Overtoom sluit boek AZ en is verlost van tijdsdruk: Vrij zijn mijn keuze te maken
"k heb het nog nooit eerder meegemaakt dat een trainer zo over mij dacht"

Overtoom sluit boek AZ en is verlost van tijdsdruk: "Vrij zijn mijn keuze te maken"

29-08-2014 12:19
3

Willie Overtoom is een vrij man. De middenvelder besloot deze week in overleg met AZ zijn doorlopende contract in Alkmaar te ontbinden. Daarmee komt er voor Overtoom, die vrijdag voor het laatst op het trainingsveld stond met Jong AZ, een einde aan een lastige periode.

AZ, de club waar Overtoom zijn opleiding genoot, besloot de middenvelder in de winter van 2012 terug naar Alkmaar te halen. De international van Kameroen werd door de Alkmaarders overgenomen van Heracles Almelo, de club die hem wegplukte bij de amateurs van Hollandia Hoorn en hem een nieuwe kans op het hoogste podium bood. De vorm die Overtoom etaleerde in Almelo kreeg men in Alkmaar nooit te zien. Een combinatie van een ongelukkig eerste half jaar en een gebrek aan kansen op zijn favoriete positie, kort achter de spitsen.

"Ik heb twee wedstrijden op tien gespeeld. Meteen mijn eerste wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade en tegen PAOK Saloniki nog een keertje", somt Overtoom op in gesprek met VoetbalPrimeur. "Het eerste half jaar speelde ik wel veel, maar het was niet goed. Toen heb ik mijn niveau niet gehaald. Ik heb Gertjan Verbeek toen een reden gegeven om aan me te twijfelen. Als ik speelde, speelde ik vanaf links. Bovendien raakte ik geblesseerd. Dat was een moeilijk half jaar voor mij."

"Advocaat zag het gewoon niet in mijn zitten, ik was zijn type speler niet"
"Vanaf de zomerstop voorafgaand aan mijn eerste volledige seizoen heb ik er alles aan gedaan om weer aan spelen toe te komen. De trainer koos toen voor Viktor Elm op mijn positie. Hoewel ik het lastig vond, ben ik door blijven zetten. Ik had het gevoel dat ik tegen een basisplek aan zat, viel een paar keer lekker in. Ik begon me steeds lekkerder te voelen", zegt Overtoom. Na het gedwongen vertrek van Verbeek bij AZ kwam er een einde aan het goede gevoel van Overtoom.

"Onder Dick Advocaat heb ik gewoon helemaal niks gespeeld. Ik was zijn type speler niet. Hij zag het gewoon niet in mij zitten. Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt dat een trainer zo over mij dacht. Het maakt niet uit wat je doet, hij zal niet anders over je gaan denken", vertelt Overtoom. "Ondanks het lastige seizoen van afgelopen jaar wilde ik mezelf dit seizoen per se in de basis spelen bij AZ. Ik draaide een goede voorbereiding, maar merkte al snel dat de trainers de basiself al in gedachten hadden. Dat idee had ik in de voorbereiding al een beetje."

"Ik heb gewoon een prima voorbereiding gedraaid, maar toen ik hoorde dat ik niet zou gaan spelen of op de tribune terecht zou komen heb ik tegen directeur voetbalzaken Earnest Stewart gezegd dat ik wilde vertrekken." De 27-jarige creatieve middenvelder kwam in anderhalf jaar bij AZ slechts zeventien keer in actie in Eredivisie-verband. Door zijn reserverol in Alkmaar verspeelde Overtoom zijn kansen op een plek in de WK-selectie van Kameroen, het land waarvoor hij in 2013 debuteerde in een oefenwedstrijd tegen Oekraïne.

"Ik wil vrij zijn om mijn keuze te maken"
Als transfervrije speler krijgt Overtoom nu de tijd om een weldoordachte toekomstkeuze te maken. "Ik wilde gewoon vrij zijn om mijn keuze te maken. Niet gedwongen worden om dat voor de deadline te moeten doen. Ik wil een goede keuze maken voor mijn carrière, gewoon weer lekker op het middenveld voetballen in een team waar ruimte is voor creativiteit en zoveel mogelijk aan spelen toe komen", zegt Overtoom.

"Ik sta open om met iedereen in gesprek te gaan. Ik ben realistisch. Ik heb bijna een jaar niet gespeeld, dus ik kan ook niet verwachten dat clubs meteen in de rij staan. Er zijn inmiddels wel wat clubs waar we mee gaan praten, we hebben nu de tijd", besluit Overtoom, die aangeeft dat het voornamelijk clubs uit Nederland zijn die contact hebben opgenomen met zijn management.