Opstand tegen topclubs: Teams dragen geen historie, hebben geen ambitie
Fans verenigen zich: "Daar kan men niet aan voorbij gaan"

Opstand tegen topclubs: "Teams dragen geen historie, hebben geen ambitie"

20-11-2014 07:14
11

De supportersverenigingen van flink wat Jupiler League-clubs komen in opstand tegen de plannen van de KNVB. De fans hebben zich verenigd en willen dat de Nederlandse voetbalbond naar hen luistert.

Supporters MVV, RKC Waalwijk, NEC, FC Den Bosch, Volendam, Sparta, Fortuna Sittard, De Graafschap, Telstar en VVV hebben flink wat bezwaren tegen de huidige opzet van de Jupiler League. Zo is men fel gekeerd tegen de aanwezigheid van beloftenelftallen van de Nederlandse topclubs, wat de spanning vermindert en voor competitievervalsing zorgt.

"Voetbalwedstrijden horen plaats te hebben in stadions, niet op trainingscomplexen van eredivisieclubs", verklaart Marcel Andrien namens de fans in De Telegraaf. "Bezoekers zijn een belangrijke factor voor de sfeer, zowel uit als thuis. Beloftenteams dragen geen historie, hebben geen ambitie en geen continuïteit. Dat zijn zaken die wij nu aankaarten bij de KNVB."

De fans vinden ook dat de promotieregeling naar de Eredivisie niet interessant genoeg is en dat er in de Jupiler League te weinig sportief belang is, omdat er niet kan worden gedegradeerd naar de Topklasse. Tenslotte baalt men ook flink van de invloed van FOX Sports en de wedstrijden op maandagavond, die nooit publiekstrekkers zijn geweest.

De Jupiler League heeft flink wat minder aanzien dan bijvoorbeeld het Championship of de Tweede Bundesliga en daar wil de 'zeer ontevreden' aanhang wat aan doen. "Daar kan men niet aan voorbij gaan. We begrijpen dat FOX als tv-station een flinke vinger in de pap heeft. Maar de maandagavond als speeldag heeft een dramatisch effect op de toeschouwersaantallen en dus ook op de omzet van de clubs."

De fans hebben een verbeterd model van de voetbalpiramide voorgesteld, waarin tevens tal van aanbevelingen worden gedaan. De competitie moet terug naar achttien teams zonder beloftenelftallen en met de kampioen van de Topklasse. Tevens wordt een nieuwe promotie/degradatieregeling eredivisie/Jupiler League voorgesteld, aldus Telesport.