KNVB maakt einde aan 'stilstaand water': Dit is goed voor het Nederlandse voetbal
Voetbalbond dolgelukkig met ruime meerderheid van de stemmen

KNVB maakt einde aan 'stilstaand water': "Dit is goed voor het Nederlandse voetbal"

02-12-2014 21:09
3

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, noemde dinsdagavond in Zeist het besluit van de Bondsvergadering van de voetbalbond om in te stemmen met de nieuw te vormen voetbalpiramide ‘historisch’. Het plan behelst dat in het seizoen 2016-2017 een nieuwe landelijke divisie wordt ingevoerd, die tussen de huidige prof- en amateursectie inkomt.

"Dit is goed voor het Nederlandse voetbal", voegde Van Oostveen later op een afsluitende persconferentie toe. "Onze competitie was op de grens tussen betaald en amateurvoetbal stilstaand water omdat er geen promotie/degradatieregeling was. Ik ben er trots op dat we dit na jaren praten eindelijk hebben kunnen veranderen. En dat met een geweldige meerderheid van 56 stemmen vóór, slechts drie tegen en één onthouding."

Ook bondsvoorzitter Michael van Praag straalde op die persconferentie van oor tot oor. Hij herhaalde wat hij eerder die avond tijdens de bondsvergadering al had gezegd. "Dit is echt een historische dag. Al jarenlang praten we over het verbeteren van de toekomst van de Nederlandse voetbal. Vandaag hebben we een enorme stap gezet."

De nieuwe piramide bestaat uit vijf verschillende niveaus: de Eredivisie, de Jupiler League, de nieuwe landelijke divisie, de twee afdelingen in de Topklasse en de zes competities in de Hoofdklasse. Zowel in de landelijke divisie als in de twee topklassen stromen vier beloftenteams in. In de Jupiler League blijft plaats voor drie reserveteams. De overige beloftenteams uit het betaald voetbal worden verdeeld over de zes hoofdklassen.

Ook de amateursectie van de voetbalbond is blij dat profs en amateurs elkaar na jarenlang discussiëren eindelijk hebben gevonden. Hans Spierings, directeur amateurvoetbal: "In vergelijking met eerdere plannen is voor ons veel ten goede veranderd. Met als belangrijkste punten dat de cao-voorwaarden zijn verbeterd, dat de licentie-eisen zijn versoepeld en dat amateurclubs een hogere vergoeding krijgen bij transfers binnen het betaald voetbal." (ANP)