De Tien: geschikte kandidaten die De Boer kunnen opvolgen

De Tien: geschikte kandidaten die De Boer kunnen opvolgen

12-02-2015 10:10
15

Het is nog altijd niet duidelijk of Frank de Boer definitief aan zal blijven als hoofdtrainer van Ajax. De kans is groot dat De Boer zijn loopbaan voorlopig blijft voortzetten in Amsterdam, maar toch wordt er wel al gespeculeerd over mogelijke opvolgers van de trainer. Vandaag een overzicht van tien namen die het stokje van de De Boer kunnen overnemen. 

10. Jurgen Streppel (Willem II) 
Jurgen Streppel is dit seizoen verrassend goed bezig met Willem II. De club uit Tilburg bezet momenteel een negende plaats op de ranglijst en doet dat met goed voetbal. Streppel zou te kennen hebben gegeven een uitdaging bij Ajax wel aan te durven. Onlangs verlengde Streppel wel zijn contract bij Willem II, voor twee extra seizoenen. 

9. Roberto Martinez (Everton)
Roberto Martinez zou, zo wordt beweerd door meerdere bronnen, volgens Johan Cruijff de ideale opvolger zijn om Frank de Boer op te volgen. Cruijff ziet in de speelstijl van Martinez veel overeenkomsten met die van FC Barcelona en Ajax, en zou daarom de Spanjaard graag naar Amsterdam willen halen. 

 

8. Morten Olsen (Denemarken)
Morten Olsen is momenteel de bondscoach van Denemarken en presteerde eerder, in het seizoen 1997/98, al succesvol met Ajax, daar de Amsterdammers zowel de landstitel als de KNVB Beker (toen nog de Amstel Cup) wisten te veroveren. Tijd voor een terugkeer?  

7. Michael Laudrup (Lekhwiya)
Naast Roberto Martinez, staat ook Michael Laudrup hoog aangeschreven bij Johan Cruijff. De trainer zou voldoen aan de profielschets van de Amsterdammers en speelde in het seizoen 1997/98 in het eerste elftal. Laudrup staat ook in de belangstelling van Queens Park Rangers.

6. Ron Jans (PEC Zwolle)
Als trainer van PEC Zwolle verricht Ron Jans al enkele seizoenen goede prestaties. De club staat momenteel op een vijfde plaats en wist vorig seizoen Ajax met 1-5 te verslaan in de finale van de KNVB Beker. Jans, die zijn contract net met een jaar heeft verlengd, prijst de werkwijze van Ajax en zou een aanbod zeker in overweging nemen. 

5. Peter Bosz (Vitesse)
Peter Bosz is ook een van de namen die genoemd wordt als opvolger voor De Boer. Onder andere Aad de Mos prijst Bosz voor zijn aanvallende spel en zou het een goede zaak vinden als een 'Nederlandse trainer van buitenaf' het eerste elftal van Ajax onder zijn hoede neemt.

4. Clarence Seedorf (geen club)
Het bestuur van Ajax heeft ook Clarence Seedorf benaderd als eventuele opvolger van Frank de Boer. Seedorf, die wordt gezien als een van de vaandeldragers van het Nederlandse voetbal, speelde vanaf 1992 tot en met 1995 voor Ajax en was vorig seizoen nog trainer van AC Milan. 

3. Wim Jonk (hoofd jeugdopleiding Ajax)
Ook Wim Jonk is een van de oud-spelers die wordt genoemd als hoofdtrainer voor het eerste elftal. Jonk is op dit moment hoofd jeugdopleiding bij Ajax. 

2. Dennis Bergkamp (assistent-trainer Ajax)
Dennis Bergkamp sprak ooit de ambitie uit om rustig in het trainersvak te willen groeien. Bergkamp is al enkele seizoenen de assistent-trainer van De Boer en is bekend met de club. Misschien krijgt hij toch nog de ambitie om als hoofdtrainer aan de slag te gaan? 

 

1. Jaap Stam (assistent-trainer Jong Ajax)
Als het aan voormalig Ajax-teammanager David Endt ligt, geeft Jaap Stam straks leiding aan het eerste elftal van Ajax. Ook Frank de Boer ziet in de oud-verdediger, die nu assistent-trainer is bij Jong Ajax, een geschikte opvolger. Stam wordt omschreven als een talentvolle trainer en is net als Seedorf een icoon voor het vaderlandse voetbal.