Falend aankoopbeleid Ajax: '49 miljoen in de min; opleiding verdient 85 miljoen'

Falend aankoopbeleid Ajax: '49 miljoen in de min; opleiding verdient 85 miljoen'

13-11-2015 07:00
63

Het is hommeles binnen Ajax. Wim Jonk werd onlangs aan de kant geschoven door de Amsterdammers, maar gaat daar niet mee akkoord. En juist op het moment dat hij zich weer doodleuk bij Ajax meldde, komt het adviesrapport van Tscheu La Ling, een andere aanhanger van Johan Cruijff naar buiten. Daarin staat veel over het falende aankoopbeleid van Ajax.

'Van de 29 aankopen voor het eerste elftal zijn er twee aanwijsbare versterkingen, zes breedteaankopen en veertien miskopen. Over zeven aankopen kan ik nog geen uitspraken doen. Dit is te vroeg om te oordelen', luidde de conclusie van Ling, die zelf opstapte bij Ajax. Overigens kreeg de Ajax-adviseur zelf nooit dergelijke cijfers onder ogen van Ajax. Hij moest de bedragen uit de media halen.

'In totaal is er voor ca. 56 miljoen euro ingekocht en vanuit deze aankopen weer voor ca. 6 miljoen euro verkocht. Het transfersaldo is daarmee ca. 49 miljoen negatief. Dit is nog wel zonder mogelijke inkomsten van spelers die er nog zijn en dus nog kunnen worden verkocht', luidt het vervolg van het rapport. Daarbovenop komen nog salariskosten van dertig miljoen euro. Zodoende lopen de kosten op tot tachtig miljoen euro.

Jeugdspelers leverden Ajax wel veel geld op: in vier seizoenen 85 miljoen euro. Ter vergelijking: de ingekochte spelers leverden zes miljoen op. 'De uitgangspunten van het plan-Cruijff worden niet gevolgd als het gaat om het aankoopbeleid. Er worden veel te veel miskopen en breedteaankopen gedaan. De aankopen zijn zelden een directe versterking gebleken. Het aankoopbeleid faalt dus in sportieve zin, (…) maar ook in financiële zin.'

Lees meer over het Ling-rapport:

Bergkamp en De Boer spreken elkaar tegen en zijn elkaars leidinggevende'

'De Boer drukt grote stempel op transferbeleid Ajax: club laat veel geld liggen'

De Boer ontkomt niet aan spijkerhard Ling-rapport: 'Moet torenhoog staan'