'Bergkamp en De Boer spreken elkaar tegen en zijn elkaars leidinggevende'

'Bergkamp en De Boer spreken elkaar tegen en zijn elkaars leidinggevende'

13-11-2015 07:15
13

Voor Tscheu La Ling, die bij Ajax werd aangesteld als adviseur en een adviesrapport schreef, is het onduidelijk wie in het Technisch Hart (TH) van Ajax zitten én hoe de contracten werken. Deze lijken 'tegenstrijdig met de praktijk'.

'De rol van Overmars als directeur voetbal is onduidelijk', schreef Ling op 16 juni 2015, toen het rapport aan Ajax werd uitgebracht. Het stuk is nu in handen gevallen van De Telegraaf. 'Hij lijkt de technische baas: geeft leiding aan het TH en geeft leiding aan De Toekomst. Maar hoe kan hij het TH vertegenwoordigen, terwijl hij er volgens zijn contract niet in zit?' De rollen van Overmars en hoofd opleidingen Wim Jonk botsen dan ook, meent Ling. Ajax brak onlangs met Jonk.

Maar ook de verhoudingen tussen Dennis Bergkamp en hoofdtrainer Frank de Boer zijn onduidelijk. 'In de contracten van Bergkamp én De Boer staat bevoegdheid voor het voetbaltechnische beleid van het eerste elftal. Maar tegelijkertijd moet Bergkamp ook rapporteren aan de hoofdtrainer. En hij is in tegenstelling tot De Boer wel lid van het TH volgens zijn contract. Het lijkt er dus op dat beide heren elkaars leidinggevenden zijn.' Volgens Bergkamp zit De Boer wél in het Technisch Hart, terwijl De Boer meermaals aangaf dat het niet het geval is.

Ling zorgde voor een eventuele oplossing: een Technisch Hart met een directeur betaald voetbal, directeur jeugdopleiding en hoofdtrainer. De krant stelt dat deze vorm de breuk met Jonk had kunnen voorkomen. Ook Ling stapte al op, omdat de aanbevelingen niet werden opgevolgd.

Lees meer over het Ling-rapport:

Falend aankoopbeleid Ajax zorgt voor 80 miljoen verlies, de opleiding verdient het geld'

'De Boer drukt grote stempel op transferbeleid Ajax: club laat veel geld liggen'

De Boer ontkomt niet aan spijkerhard Ling-rapport: 'Moet torenhoog staan'