Janssen opgelet: 'duur' weg uit Eredivisie levert al jaren weinig succes op

Janssen opgelet: 'duur' weg uit Eredivisie levert al jaren weinig succes op

02-07-2016 16:00
11

Vincent Janssen lijkt de Eredivisie deze zomer voor een groot bedrag te gaan verlaten, maar de tijden dat onze topspelers als echte sterren bij grote Europese clubs binnenkwamen en gelijk doorslaggevend waren, zijn wel voorbij. VoetbalPrimeur bekijkt de vijf duurste transfers uit de Eredivisie van de afgelopen vijf jaar om te kijken of onze duurst verkochte spelers eigenlijk wel succesvol zijn in het buitenland.

Waar zijn spelers als Luis Suarez, Arjen Robben en Wesley Sneijder, of, nog verder terug, de Jaap Stam’s, de Patrick Kluivert’s, de Ruud van Nistelrooy’s? Spelers die Nederland als grote sterren verlaten en zich ook snel op Europees topniveau bewijzen. De topspelers die de Eredivisie nu achter zich laten doen dat voor middelmatige clubs in buitenlandse competities óf maken de stap naar een Europese grootmacht en - op een uitzondering na - slagen er niet in om daar belangrijk te worden. Een grote transfersom, zoals bij Janssen het geval gaat zijn, is zeker geen garantie op een succesvolle transfer. Dat bewijzen deze vijf duurst verkochte Eredivisie-spelers van de afgelopen vijf jaar wel:

Memphis Depay (PSV - Manchester United, 2015, 34 miljoen euro)
Van de Eredivisie-speler die alle transferrecords brak mag je veel meer verwachten dan Memphis Depay vorig seizoen heeft laten zien. De aanvaller heeft van Louis van Gaal kansen genoeg gekregen om zich aan te passen en te presenteren aan het Engelse voetbal, maar veranderde van een van zelfvertrouwen blakende flankspits in een bang haasje. Memphis is het toonbeeld van de trend dat spelers die in de Eredivisie grote jongens zijn, in het buitenland níét bij de grote jongens horen.

Georginio Wijnaldum (PSV – Newcastle United, 2015, 20 miljoen euro)
Alleen al in Georginio Wijnaldum investeerde Newcastle United een jaar geleden twintig miljoen euro, met degradatie naar het Championship als resultaat. Gezien het feit dat hij bij een degradant speelde is zijn seizoentotaal van elf doelpunten in de Premier League zeker niet slecht. Maar na januari, toen de vrije val van Newcastle definitief werd ingezet, was ook Wijnaldum niet de man die zijn ploeg uit het slop kon trekken. De Oranje-middenvelder maakte de stap naar Engeland om op een hoger niveau te gaan voetballen, maar moet een jaar later concluderen dat, ondanks zijn persoonlijk succes, zijn transfer naar Newcastle United géén succes was.

Daley Blind (Ajax - Manchester United, 2014, 17,5 miljoen euro)
Dat Daley Blind het goed heeft gedaan tijdens zijn twee seizoenen op Old Trafford is een feit. Of hij een onverdeeld groot succes is geworden, is echter een andere vraag. De Oranje-international kwam tot een respectabel aantal van zestig Premier League-basisplaatsen in twee jaar tijd, mede door zijn multifunctionaliteit. Maar Blind was en is niet de speler die United naar grotere hoogte gaat tillen en dreigt onder José Mourinho buiten de boot te vallen. Of de oud-Ajacied ooit die Europese topspeler wordt, valt de komende jaren nog te bezien.

Kevin Strootman (PSV - AS Roma, 2013, 17,5 miljoen euro)
Geen schoolvoorbeeld, maar wel een voorbeeld van hoe het ook kan: Kevin Strootman. Niemand twijfelde over zijn capaciteiten om een van de beste spelers te zijn in een topcompetitie, maar dan moet je het nog wel even doen. En ondanks zijn zware blessures die hem het overgrote deel van zijn verblijf in Rome langs de kant hebben gehouden, heeft Strootman in de Italiaanse hoofdstad de status van een topspeler. Als absolute leider op het Romeinse middenveld kunnen we wel stellen dat die transfer een succes is. Waarbij aangetekend moet worden dat Roma niet tot de ábsolute top behoort. Een leuke uitdaging ligt dus nog op Strootman te wachten.

Dusan Tadic (FC Twente - Southampton, 2014, 14 miljoen euro)
Dusan Tadic begon net zoals Graziano Pellè geweldig aan zijn Premier League-avontuur, maar heeft de stijgende lijn nooit helemaal door kunnen zetten. De Serviër is nog steeds wel een goede speler voor Southampton, maar geen topper. Afgelopen seizoen werd hij door manager Ronald Koeman zelfs in elf wedstrijden op de bank gezet. Het feit dat hij deze zomer begeerd wordt door clubs als Swansea City en Crystal Palace maakt duidelijk dat Tadic eerder rekening moet houden met een stapje omlaag in de Premier League, dan een stapje omhoog.

Conclusie
Van de vijf duurste transfer naar het buitenland van de afgelopen vijf jaar kun je alleen van Kevin Strootman zeggen dat hij zich op hoog niveau als topspeler bewezen heeft, en dan heeft de middenvelder zelfs nog een groot deel van zijn periode bij AS Roma in de lappenmand gezeten. Maar een echte nieuwe Suarez, een nieuwe Sneijder, een nieuwe Robben of een van de andere toppers die er in het buitenland meteen stonden, heeft de Eredivisie al zeker vijf jaar niet voortgebracht. Aan Janssen om die trend komend seizoen te doorbreken.