Raiola slaat wéér toe: zijn zeven meest opzienbarende monsterdeals

Raiola slaat wéér toe: zijn zeven meest opzienbarende monsterdeals

21-07-2016 17:30
2

Met de aanstaande megatransfer van Paul Pogba naar Manchester United (120 miljoen euro) lukt het Mino Raiola opnieuw: een topspeler voor een enorme klap geld naar een nieuwe club loodsen. VoetbalPrimeur grasduint in het rijke verleden van de Italiaanse Nederlander.

In de wondere wereld van Raiola is niets te gek, zoveel is de laatste decennia wel duidelijk geworden. De ene na de andere topspeler loodst hij naar een nieuwe club, maar ook de mindere goden kunnen op hem bouwen. Met Zlatan Ibrahimovic, Romelu Lukaku en Henrikh Mkhitaryan rondde hij de afgelopen jaren al de grootste transfers af en binnenkort komt daar Pogba bij. VoetbalPrimeur zet de zeven meest geruchtmakende deals van Raiola op een rij.

Pavel Nedved (Slavia Praag naar SS Lazio voor 4,1 miljoen)
De eerste grote transfer van Raiola als onafhankelijk zaakwaarnemer. Pavel Nedved speelde jarenlang in de anonimiteit van het Tsjechische voetbal, tot hij op het EK van 1996 indruk maakte. Raiola loodste Nedved met zijn Italiaanse contacten naar SS Lazio, dat 4,1 miljoen euro voor hem betaalde. Opzienbarender was de deal drie jaar later. Raiola vond dat Nedved beter kon dan Lazio en trok aan de bel bij Juventus. Het resultaat: de Tsjech verhuisde voor 41 miljoen van Rome naar Turijn.

Zlatan Ibrahimovic (Ajax naar Juventus voor 16 miljoen)
Met zijn eigen makelaarsbedrijf vond Raiola een ingang bij Ajax, waar hij jarenlang (vooral na de aanstelling van zijn cliënt Martin Jol als trainer) een stevige vinger in de pap zou hebben. Het paradepaardje in zijn stal was Zlatan Ibrahimovic. De Zweed ontmoette Raiola in een Amsterdams restaurant en week sindsdien niet meer van zijn zijde. Het leverde Ibrahimovic in 2004 een toptransfer ter waarde van zestien miljoen euro naar Juventus op. Niet heel ontoevallig, door de Italiaanse contacten van Raiola. Hij speelde in Italië ook nog voor Internazionale en AC Milan.

Paul Pogba (Manchester United naar Juventus, transfervrij)
Het is niet de eerste keer dat Paul Pogba naast Raiola aan de onderhandelingstafel zit met potentiële nieuwe clubs. De man van 130 miljoen speelde drie jaar geleden bij Manchester United, maar kreeg daar weinig speelminuten. United was desondanks van plan het contract van Pogba met een jaar te verlengen. Raiola stak daar echter een stokje voor en stuurde hem naar Juventus. Sir Alex Ferguson schreef later in zijn biografie: "Ik heb een hekel aan een paar zaakwaarnemers en Raiola is daar zéker één van. Ik wantrouwde hem vanaf het eerste moment. We zijn als water en vuur."

Mark van Bommel (Bayern München naar AC Milan, transfervrij)
"Mino is honderd procent bepalend geweest in deze transfer. Hij heeft het pad precies zo bewandeld als ik het in mijn hoofd had", zei Mark van Bommel, nadat hij begin 2011 was overgestapt van Bayern München naar AC Milan. Raiola leverde het ultieme bewijs voor zijn gevoel voor timing, doordat Bayern toestemming gaf aan Van Bommel om transfervrij te vertrekken. De zaakwaarnemer weet precies waar en wanneer hij op de knoppen moet drukken. Van Bommel: "Hij kan voor clubs heel lastig zijn, hij speelt het spel hard, maar voor zijn spelers doet hij alles. En zo hoort het ook."

Mario Balotelli (AC Milan naar Liverpool voor 20 miljoen)
Hoe hij het heeft gedaan weet nog altijd niemand, maar Raiola kreeg het voor elkaar om Liverpool te overtuigen van Mario Balotelli. Niet dat de prestaties van het enfant terrible bij Milan slecht waren en bovendien staat zijn talent buiten kijf, maar Balotelli bewees ook bij Liverpool dat er geen land met hem te bezeilen is. Als vervanger van de naar FC Barcelona vertrokken Luis Suarez kon de Italiaanse spits niet overtuigen. De teller stokte bij vier doelpunten in 28 wedstrijden, waarna Raiola erin slaagde om Balotelli op huurbasis te slijten aan (opnieuw) AC Milan.

Oussama Assaidi (sc Heerenveen naar Liverpool voor 4 miljoen)
Veel voetbalvolgers konden hun oren niet geloven in de zomer van 2012. Oussama Assaidi van sc Heerenveen naar Liverpool. De oud-speler van Almere City en De Graafschap had behoefte aan een nieuwe uitdaging en schakelde Raiola in voor een mooie transfer en dito deal. De keuze viel uiteindelijk op Liverpool, maar dat werd geen onverdeeld succes. Enkele jaren later liet Assaidi doorschemeren dat hij eigenlijk naar Ajax wilde, maar dat Raiola, die overhoop lag met de Amsterdamse clubleiding, hem richting Liverpool duwde.

Zlatan Ibrahimovic (AC Milan naar Barcelona voor 35 miljoen)
De tweede Ibrahimovic-deal in deze lijst. Raiola streek in zijn carrière als zaakwaarnemer liefst 300 miljoen euro op en een groot deel daarvan komt rechtstreeks uit de deals van Ibrahimovic, die voor in totaal 160 miljoen euro is getransfereerd in zijn voetballeven. Scoren deed de Zweed wel in Camp Nou, maar hij werd nooit écht gelukkig. Wat deed Raiola? Hij polste AC Milan en liet hem na één jaar in Spanje weer transfereren naar de Italiaanse modestad, voor exact dezelfde transfersom.