Nederlaag WK-finale komt hard aan in Frankrijk

'Bovennatuurlijke en wrede finale' voor Frankrijk: 'Leeft in eigen sterrenstelsel'

18 december om 20:42
Laatste update: 18 december om 20:44

De verloren WK-finale komt in Frankrijk aan als een donderslag bij heldere hemel. Franse media beseffen hoe dicht bij Les Bleus bij prolongatie van de wereldtitel was.

Na een bizarre finale trok Argentinië via strafschoppen aan het langste eind. 'Fatale tranen', kopt L'Équipe op de voorpagina. 'Een finale met een surrealistisch scenario, misschien wel de mooiste finale ooit. Er is een heel boek voor nodig om de finale van 2022 te schrijven.' Het toonaangevende medium zag met open mond hoe Kylian Mbappé Frankrijk terug in de wedstrijd bracht. 'Les Bleus kwamen terug uit de hel, het duel was helemaal omgeslagen.'

'Mbappé schrijft zijn legacy voor in de geschiedenisboeken.' Nadat Lionel Messi Argentinië op 3-2 bracht, completeerde Mbappé zijn hattrick. 'Hij leeft in zijn eigen sterrenstelsel, al was het zelfs onmogelijk om hem te troosten na het laatste fluitsginaal.'

RMC Sport wijst niet Mbappé, maar Messi aan als 'auteur van dit verhaal'. 'Dit is een film die de hele wereld had willen zien: Lionel Messi als ster op het dak van de voetbalplaneet. Deze film had alles: een blockbuster met een spannend scenario, wendingen en een strijd tussen twee buitengewone karakters', verwijst het medium naar Mbappé.

'Het verhaal zou ook mooi zijn in Frankrijk, als het niet ten koste zou gaan van Les Bleus', beseft RMC Sport. 'De vreugde van Argentinië valt samen met het verdriet van Frankrijk. 

Volgens Le Parisien was het een 'bovennatuurlijke en wrede finale'. 'De droom spatte uiteen na zoveel tegenstrijdige emoties. Het scenario veranderde iedere pagina, elke seconde. Het zal ons minstens vier jaar kosten om de tranen te drogen, om alles te begrijpen en om de wedstrijd in ons hoofd nog eens af te spelen zonder hem te hoeven zien.'

Het medium uit de hoofdstad spreekt van een 'goddelijke Messi en Mbappé'. 'We moeten verder bouwen op het bovennatuurlijke talent van Mbappé'. 

Le Monde richt zich tot Messi. 'Voor het WK in Qatar werd Messi nog als mens beschouwd. Dat was voordat de aanvoerder van Les Albicelestes op 18 december 2022 de finale van Frankrijk won. De man is veranderd in de ogen van de Argentijnen.