Marciniak kraakt Franse kritiek en toont screenshot

Marciniak kraakt kritiek en toont screenshot: 'Hier hoor je Fransen niet over'

24 december om 08:56

Szymon Marciniak heeft gereageerd op de kritiek die hij uit Franse hoek kreeg na de WK-finale van Les Bleus tegen Argentinië. De Poolse scheidsrechter kreeg in de rest van de wereld veel lof, maar L'Équipe beoordeelde hem met een 2.

De Franse sportkrant haalde onder meer aan dat meerdere Argentijnse wisselspelers het veld betraden, na de 3-2 van Lionel Messi in de verlenging. Volgens spelregelcommissie IFAB moet een doelpunt in dat geval worden afgekeurd, zo luidde het beklag van L'Équipe. 

Marciniak is niet onder de indruk van de kritiek. Tijdens een persconferentie toonde hij een screenshot op zijn telefoon. "De Fransen hebben niets gezegd over deze foto, waarop je kunt zien dat er zeven Fransen op het veld stonden voordat Kylian Mbappé scoorde", pareert de Pool, die geen spijt heeft van zijn keuzes. "Het spel werd er niet door beïnvloed. Hoeveel impact hadden de spelers die het veld op kwamen? Het is zoeken naar kleine dingen. Dit is geen serieuze bezigheid."

Marciniak slaat terug naar L'Équipe. "Er zijn serieuze kranten en er zijn kranten die alleen sensatie zoeken. Ik heb complimenten gehad van vrienden, onder wie zelfs Franse scheidsrechters. Veel professionals en voetballers hebben ons gefeliciteerd. Kylian Mbappé zei dat we goede scheidsrechters zijn." Over het lage cijfer haalt hij dan ook zijn schouders op. "Daar hecht ik geen waarde aan. Het doet er wel toe wat de spelers zeggen."

'De Fransen bedankten me na de wedstrijd en waren tevreden over ons", vervolgt de arbiter. "Ik sprak een beetje met Hugo Lloris en Olivier Giroud. Kylian Mbappé gaf me zelfs een knuffel. Hij was erg teleurgesteld door het verlies. Ik denk dat het een menselijke reactie was. Ik omhelsde hem ook en probeerde hem te troosten."

FIFA-scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina nam het ook op voor Marciniak, die volgens de Italiaan 'beter was dan de technologie' en 'beslissingen nam die accuraat en goed waren'.