'27 spelers overtraden Nederlandse gokregels, politie onderzoekt enkele gevallen'

'27 spelers overtraden Nederlandse gokregels, politie onderzoekt enkele gevallen'

15-01-2023 18:22 Laatste update: 18:52
71

Maar liefst 27 spelers in het Nederlandse betaald voetbal hebben in de afgelopen maanden op wedstrijden in hun eigen competitie gegokt. Met dat nieuws komt de NOS zondag naar buiten. Het gaat om zes spelers uit de Eredivisie, negentien uit de Keuken Kampioen Divisie en twee uit de Tweede Divisie. De politie doet zelfs onderzoek naar een aantal gevallen.

De NOS heeft een rapport in handen van Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van mogelijke matchfixing. Daaruit blijkt dat gokkantoren tussen oktober 2021 en december 2022 veertig meldingen hebben gedaan over mogelijke matchfixing. Twaalf keer gaat het om buitenlandse wedstrijden, bij vrijwel alle andere gevallen zijn profs die ongeoorloofd gokken het speerpunt.

Enkele meldingen die zijn gedaan zijn zelfs zo serieus, dat ze nu bij de politie liggen voor verder onderzoek. Verdere details zijn daar niet over bekend. Wel is het dus duidelijk dat 27 spelers hebben gegokt op hun eigen wedstrijden of die van andere teams in de competitie. Volgens vakbond VVCS speelt onwetendheid ook een grote rol hierin. Veel spelers zouden niet bekend zijn met de gokregels in Nederland.

In gesprek met de NOS heeft de KNVB gereageerd op het nieuws. "Wedden op wedstrijden in eigen competities is expliciet in strijd met de voetbalregelgeving. Sportbonden krijgen alleen anoniem een signaal en weten niet om welke speler het gaat. Door dat gebrek aan informatie kunnen wij geen verder onderzoek doen en/of tot een tuchtrechtelijke vervolging overgaan." De KNVB heeft dus geen inzicht in de details van deze zaak.

TOTO zag in 2022 een voetballer twee keer ongeoorloofd gokken, maar daar mocht het geen melding van doen bij de voetbalbond. Het gokplatform hoopt op een verandering van de regels, om deze informatie in de toekomst wel te kunnen delen met de KNVB.

Vorig jaar liepen Tom Beugelsdijk en Jordy Clasie allebei een gokschoring op. Eerstgenoemde mocht vijf duels niet spelen, nadat hij had ingezet op meerdere Eredivisie-duels. Clasie moest twee duels toekijken nadat er door iemand anders was gegokt op zijn account.