Ultieme beloning lonkt voor Eredivisie op coëfficiëntenlijst

Ultieme beloning lonkt voor Eredivisie, nu extra CL-ticket zo goed als binnen is

8 maart 2023 om 15:45
Laatste update: 13 februari 2023 om 12:00

We hebben het er al maanden over, maar nu gaat het echt gebeuren: het extra Champions League-ticket ligt voor het oprapen van Nederland. Na de stunt van AZ bij SS Lazio staat 'ons' vrijwel niets meer in de weg. Er zit zelfs nog meer in het vat. VoetbalPrimeur frist de belangrijkste zaken weer op.

Het is inmiddels bekend dat Nederland al een tijdje in gevecht is met Portugal op de coëfficiëntenlijst. De zesde plek staat op het spel en als Nederland die definitief weet te veroveren, dan levert dat een extra ticket voor de Champions League op. Daarnaast kunnen de Eredivisie-clubs in dat geval rekenen op nog meer fraaie extraatjes.

Er zijn dus genoeg verschillen tussen de zesde en de zevende plek. Door het extra Champions League-ticket, mag Nederland zes teams Europa in sturen als het de strijd met Portugal wint. Nu kent de Eredivisie nog vijf vertegenwoordigers. Belangrijk om te weten: als Nederland Portugal verslaat, geldt de nieuwe ticketverdeling pas bij de eindstand van het seizoen 2023/24. Kortgezegd: als Nederland op deze voet verdergaat, mag de nummer twee van het volgende seizoen direct naar de Champions League.

Wat is nu de stand van zaken?
Het is dus duidelijk dat de coëfficiëntenstrijd cruciaal is voor het Nederlandse voetbal. Doordat AZ dinsdag won op bezoek bij Lazio, kan de Eredivisie de strijd bijna niet meer verliezen. Nederland heeft nu een royale voorsprong van 2.484 punten op Portugal. Benfica plaatste zich dinsdag weliswaar voor de kwartfinale van de Champions League, maar dat is niet genoeg voor Portugal.

Alleen een exceptionele Portugeese prestatie, zoals een Champions League-finale tussen Benfica en FC Porto, kan de Zuid-Europeanen nog redden. Volgende week donderdag kan de zesde plek al officieel een feit zijn voor Nederland. Als Porto, dat zijn eerste ontmoeting met Internazionale met 1-0 verloor, en Sporting Portugal die week Europees worden uitgeschakeld, is Nederland niet meer te achterhalen.


Benfica en Porto moeten samen met Sporting heel snel heel veel punten gaan pakken voor Portugal

Paniek bij Frankrijk
Als Nederland de strijd met Portugal wint, zal het dit seizoen als zesde afsluiten. Nummer vijf Frankrijk is nu niet meer te achterhalen, maar dat is een heel ander verhaal in de volgende voetbaljaargang. Dan vallen de coëfficiëntpunten van het seizoen 2018/19 namelijk weg. Frankrijk en Portugal hebben in dat seizoen flink beter gescoord dan Nederland, ondanks dat Ajax de halve finale van de Champions League haalde.

In de cyclus van 2019 tot 2024 hebben we daardoor een straatlengte voorsprong op Portugal, terwijl het gat met Frankrjk nu maar 0.648 punt bedraagt. Als de Nederlandse clubs volgend jaar weer sterk presteren in Europa, is de kans goed aanwezig dat de Eredivisie zich schaart bij de befaamde top-vijf competities. Dat heeft men in Frankrijk inmiddels ook meegekregen.


Ook in Frankrijk moeten ze nu serieus vrezen voor de Nederlande opmars

Als Nederlands ook Frankrijk nog voorbij gaat, verandert onder meer een ticket voor de voorronde van de Conference League in een startbewijs voor de Europa League. Het kan dan voorkomen dat de nummer vijf van de Eredivisie direct naar het tweede Europese toernooi gaat. Elk punt dat Feyenoord en AZ nu scoren in Europa, levert al een grote bijdrage in de aanstaande strijd met Frankrijk.

Conclusie
Een lang verhaal kort: Nederland beleeft geweldige hoogtijdagen op de coëfficiëntenlijst. Alleen als zich een groot wonder voordoet worden we geen zesde meer, terwijl zelfs de ultieme beloning gloort: een plekje bij de top-vijf competities van heel Europa, dat nog meer goede UEFA-tickets oplevert. De directeuren van de Eredivisie kunnen dus al na gaan denken over hoe de nieuwe ticketverdeling eruit moet gaan zien. Wie had dat vijf jaar geleden gedacht...

De posities rondom Nederland op de huidige coëfficiëntenranking
5. Frankrijk 60.331 (11.750) (2/6)
6. NEDERLAND 57.700 (11.300) (2/5) 
7. Portugal 55.216 (11.500) (3/6) 

De posities rondom Nederland op de coëfficiëntenranking vanaf volgend seizoen
5. Frankrijk 49.748
6. NEDERLAND 49.100
7. Portugal 44.316