Dit kan PSV verwachten van Sevilla in Europa League

PSV-opponent Sevilla: defensie op twee punten te kloppen, oppassen voor luchtmacht

23 februari om 14:15
Laatste update: 16 februari om 12:12

PSV gaat zijn Europa League-campagne donderdag een vervolg geven, als het op bezoek gaat bij Sevilla FC. De Spanjaarden kenden een dramatische start van het seizoen, maar beginnen nu tekenen van beterschap te tonen. Wat kan PSV verwachten van zijn opponent? VoetbalPrimeur zet de belangrijkste zaken op een rij in een analyse.

Sevilla en PSV nemen het in de tussenronde van de Europa League tegen elkaar op. De club uit Andalusië plaatste zich vorig seizoen nog relatief eenvoudig voor de Champions League, maar in de huidige voetbaljaargang is alles anders. Trainer Julen Lopetegui werd op straat gezet, waardoor Jorge Sampaoli het nu voor het zeggen heeft bij Los Nervionenses. Sevilla speelt het meerendeel van zijn duels in een 3-4-3-formatie met wingbacks en dat lijkt ook tegen PSV te gaan gebeuren. Maar onder Sampaoli is niets zeker.


De laatste opstelling van Sevilla voor het tweeluik met PSV: Sevilla - Mallorca 2-0.

Kansen

Weinig aanvalsvariatie
De huidige nummer twaalf van Spanje heeft dit seizoen moeite met het maken van goals. Wie een blik werpt op de selectie en het spel van Sevilla, zal dat wel begrijpen. De ploeg van Sampaoli beschikt namelijk over erg weinig dynamiek. Het centrale middenveld van Sevilla bestaat uit controleurs en/of echte voetballers, die de bal in de voeten willen hebben. De vleugelaanvallers spelen ook in de bal en komen het liefst naar binnen.


Buitenspeler Erik Lamela maakt tegen Celta de Vigo een actie en trekt naar binnen toe. Daardoor ontstaat er enorm veel ruimte, maar niemand van Sevilla duikt in het gat. De ploeg heeft namelijk een groot gebrek aan lopers. Bron: Ziggo Sport.

Veel spelers van de PSV-opponent staan dus 'vast' in de as, waardoor het lastig is om via die weg tot kansen te komen, zeker tegen ploegen die goed georganiseerd staan. Door het gebrek aan diepgang zijn steekpasses ook geen optie. De bal gaat daardoor vaak richting de zijlijn bij Sevilla. Eerst stonden daar alleen de wingbacks, nu soms ook de buitenspelers. Dat zorgt voor wat meer variatie in het aanvalsspel van Sevilla, maar toch wordt er op de vleugel veruit het meest gekozen voor de voorzet.


Op back Jesús Navas na staan alle spelers van Sevilla naar binnen toe. Niemand maakt een verrassende loopactie. Suso besluit daardoor om de bal naar de buitenkant te spelen, waarna een van de welbekende voorzetten volgt. Bron: Ziggo Sport

PSV hoeft dus niet te rekenen op veel verrassende aanvallen van Sevilla. Als de Eindhovense defensie heerst in de lucht in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, is Sevilla in aanvallend opzicht tandeloos. Toch moeten de Eindhovenaren zich in verdedigend opzicht nog niet rijk rekenen. Daar komen we later op terug.

Onzekere achterhoede
Ook de laatste linie van de club uit Zuid-Spanje kent zijn zwaktes: de verdedigers van Sevilla blinken zeker niet uit in opbouwen en spelen met ruimte in de rug. De verwachting is dat Tanguy Nianzou, Loïc Badé en Nemanja Gudelj het hart van de defensie vormen tegen PSV. Vooral de twee eerstgenoemden zijn bijzonder onzeker aan de bal, terwijl Gudelj ook steeds vaker in de fout gaat. Als de verdediging van Sevilla in balbezit is en de tegenstander ontwikkelt directe druk, dan gaat het vaak mis.


Tegen FC Barcelona neemt Gudelj een bal compleet verkeerd aan, waardoor Barcelona de bal hoog op het veld verovert. Dat levert de Catalanen een grote kans op. Zulke simpele fouten in de opbouw zijn zeker niet zeldzaam bij Sevilla. Bron: Ziggo Sport


Als de Sevilla- verdediging onder druk wordt gezet door de tegenstander, gaat het nog vaker mis. Tegen Girona rent een opponent op Nianzou af, die in lichte paniek raakt. Hij geeft een slechte pass door de as, wat resulteert in balverlies en een immense kans voor Girona. Bron: Ziggo Sport.

Sevilla is daarnaast ook kwetsbaar in de omschakeling. De genoemde centrale verdedigers zijn allemaal niet snel en hebben moeite met spelers die dat wel zijn. PSV-spits Luuk de Jong staat ook niet bekend om zijn lichte voeten, maar Van Nistelrooij kan wel een plannetje maken met de rappe Johan Bakayoko.

Gevaren

Foefje van Sampaoli
Bij het analyseren van Sevilla zal Van Nistelrooij er snel achter zijn gekomen dat hem een lastige wedstrijdbespreking wacht. De tegenstander van PSV wisselt namelijk bijzonder vaak van systeem. Daarin is de hand van Sampaoli duidelijk zichtbaar, aangezien de Argentijn bekend staat om dit tactische foefje. Ook tijdens wedstrijden is Sevilla in staat om snel te wisselen van formatie. Dat kan voor chaos zorgen bij PSV, maar ook bij Sevilla zelf. Dat werd duidelijk in de wedstrijd tegen Barcelona.

Sevilla ontwikkelt zich tot pressieploeg
Waar Sevilla zelf gevoelig is voor agressieve pressie, probeert Sampaoli zijn elftal hetzelfde te laten doen. Dat lukt steeds beter. In zijn PSV-generale zette Sevilla fel druk op de helft van Real Mallorca, dat het daar enorm lastig mee had. De Andalusiërs veroverden op die manier veel ballen op de helft van de tegenstander. De ploeg was daardoor dominant, terwijl het ook directe kansen creëerde met de pressie.


De spelers van Sevilla zetten fel druk op de helft van de tegenstander. Mallorca ziet geen andere optie dan de bal naar voren te peren. Dat levert balverlies op. Bron: Ziggo Sport.

PSV is juist niet enorm sterk in onder de druk van tegenstanders uit voetballen. Onder meer André Ramalho gaat dan wel eens in de fout. Daar ligt dus duidelijk een gevaar voor PSV, dat er verstandig aan doet om erg direct te gaan spelen tegen Sevilla, zeker gezien de zwaktes die de ploeg van Sampaoli heeft.

Effectief in de voorzet
Sevilla creëert bijna al zijn kansen uit voorzetten, zoals benoemd bij de kansen voor PSV. De Spanjaarden kunnen dus weinig variëren op aanvallend vlak, terwijl voorzetten over het algemeen goed te verdedigen zijn. Toch is Sevilla bijzonder effectief in het benutten van die aanvalsvorm: dertig procent van alle competitiegoals dit seizoen werden gemaakt met het hoofd bij Sevilla. Bij vrijwel alle teams in La Liga ligt dit percentage een stuk lager.

Als één van de wingbacks een voorzet gaat geven, zorgt men bij Sevilla ervoor dat er een aantal kopsterke spelers in de zestien staan. Dat kan voor een gevaarlijke situatie zorgen, omdat de verdedigende partij daar niet altijd genoeg goede koppers tegenover kan zetten. Sevilla probeert ook nog wat afwisseling te brengen in hun redelijk eenzijdige aanvalsstijl, door soms voor een teruggetrokken voorzet te kiezen.


Als Gonzalo Montiel de bal krijgt tegen Elche, maakt hij nog wat extra meters richting de achterlijn. Zo kan hij een teruggetrokken voorzet geven, in plaats van een bal door de lucht. Bron: La Liga

Conclusie

Tactisch gezien heeft Sevilla op dit moment meer zwakke plekken dan sterke punten. Het bevindt zich ook niet voor niets in de grijze middenmoot van de Spaanse competitie. Voor PSV is het zaak om aan de bal direct te spelen en zonder bal vroeg druk te zetten in Sevilla. Als de Eindhovenaren dan ook nog kunnen heersen in de lucht, dan zal het zijn Europa League-opponent verslaan.

Toch heeft Sevilla zeker ook kwaliteiten. De zesvoudig winnaar van de Europa League heeft een doorgewinterde selectie met individuele klasse. En PSV kan zich er weliswaar helemaal op instellen, maar het verdedigen van de Spaanse voorzetten zal zeker geen makkie worden. Eén ding is in ieder geval zeker: het Europa League-affiche tussen Sevilla en PSV zal een boeiende worden.