Deze Europese premies staan op het spel voor Ajax en PSV

Deze Europese premies staan op het spel voor Ajax en PSV in de Europa League

23 februari 2023 om 17:00
Laatste update: 23 februari 2023 om 17:05

Hoewel de bedragen ver achter blijven bij de Champions League, staat er ook in de Europa League het nodige prijzengeld op het spel voor Ajax en PSV. VoetbalPrimeur zet op een rijtje wat de Amsterdammers en de Eindhovenaren nog kunnen verdienen in Europa, mochten ze erin slagen om af te rekenen met respectievelijk Union Berlin en Sevilla.

Ajax

Ajax is in een andere financiële wereld terechtgekomen. Waar de UEFA twee miljard reserveert voor de clubs in de Champions League, moeten de Europa League-deelnemers 465 miljoen euro verdelen. Ondanks de teleurstellende campagne in de koningsklasse wist de regerend kampioen van Nederland al zo'n 51,3 miljoen euro bij elkaar te spelen. Dit bedrag bestaat uit de startpremie, de coëfficiëntenbonus, wedstrijdinkomsten, recettes en tv-gelden.

PSV

Ook PSV mocht even dromen van de Champions League-miljoenen, maar belandde een flinke trede lager op de financiële ladder. Desondanks sprokkelde PSV op dit moment al 22,81 miljoen euro bij elkaar in Europa, mede door een 'verliezerspremie' van 5 miljoen in het miljardenbal.

Dit kunnen Ajax en PSV nog verdienen in de Europa League

Ajax en vooral PSV staan voor een zware uitdaging om verder te komen in de Europa League. De Amsterdammers moeten aan de bak in Berlijn na een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd tegen Union Berlin, de Eindhovenaren verloren in Sevilla zelfs met 3-0.

Ook de penningmeesters zullen hopen op een ommekeer. Mochten de Nederlandse topclubs zich bij de laatste zestien voegen, dan krijgen ze elk 1,2 miljoen euro, zo meldt de UEFA. Daarna kan het bedrag nog flink oplopen. Het bereiken van de kwartfinale levert 1,8 miljoen op, deelname aan de halve finale is goed voor 2,8 miljoen en de finalisten krijgen beide 4,6 miljoen. Voor de uiteindelijke winnaar ligt een bonus van 4 miljoen te wachten. Daarmee valt er voor Ajax of PSV nog maximaal 14,4 miljoen euro te verdienen in het tweede clubtoernooi van Europa.

Daarnaast betekenen Europese avonden in een volle Johan Cruijff Arena en Philips Stadion natuurlijk miljoenen aan recettes. Een goede Europese campagne levert ook nog tonnen aan tv-gelden op.

Prijzengeld Europa League
Achtste finale: 1,2 miljoen euro
Kwartfinale: 1,8 miljoen euro
Halve finale: 2,8 miljoen euro
Finale: 4,6 miljoen euro
Winnaar: 4 miljoen euro

Feyenoord en AZ
Niet alleen Ajax en PSV, maar ook Feyenoord en AZ zijn nog Europees actief. De Rotterdammers plaatsten zich als groepswinnaar in de Europa League reeds voor de achtste finales. Datzelfde geldt voor AZ, maar dan in de Conference League. De Alkmaarders kunnen nog maximaal acht miljoen verdienen.

Prijzengeld Conference League
Achtste finale: 0,6 miljoen euro
Kwartfinale: 1 miljoen euro
Halve finale: 2 miljoen euro
Finale: 3 miljoen euro
Winnaar: 2 miljoen euro

Champions League
Voor de Nederlandse clubs vallen er zodoende nog de nodige miljoenen te verdienen in Europa, maar de echte goudmijn blijft de Champions League. Plaatsing voor de knock-outfase leverde 9,6 miljoen op, de kwartfinale 10,6 miljoen, de halve finale 12,5 miljoen en de finale 15,5 miljoen. De winnaar krijgt nog 4 miljoen extra.

Kosten
Het is belangrijk om te weten dat Europese duels ook genoeg kosten met zich mee brengen: van vlucht en verblijf bij uitwedstrijden tot boetes door incidenten op de tribunes. De bedragen die in dit artikel worden genoemd vloeien dus niet direct door naar de clubkas van de Nederlandse clubs.