Nederlandse jackpot is nog niet binnen na horroravond Ajax en PSV

Extra CL-ticket nog steeds in zicht na rampavond, wel laatste Portugese strohalm

23 februari om 23:25

Nederland heeft een verschrikkelijke Europese avond achter de rug. Zowel Ajax als PSV is namelijk klaar in de Europa League. Op de UEFA-coëfficiëntenlijst vergeten 'we' daardoor de genadeklap uit te delen aan concurrent Portugal. Er is echter nog geen reden tot grote paniek.

Het coëfficiëntenverhaal is inmiddels bekend: Nederland is hard op weg om de zesde plek te gaan veroveren, wat een extra Champions League-ticket zou opleveren. In de eerste seizoenshelft hebben we een grote voorsprong op Portugal weten op te bouwen. Als Ajax en PSV de tussenronde van de Europa League wisten te overleven, was het zelfs bijna onmogelijk voor de Zuid-Europeanen om nog met de zesde plek aan de haal te gaan.

Het omgekeerde is echter gebeurd: Ajax en PSV liggen er allebei uit na duels met respectievelijk Union Berlin en Sevilla. De Amsterdammers en Eindhovenaren wisten allebei wel wat coëfficiëntpuntjes te pakken, maar de dubbele uitschakeling is pijnlijk. Het actieve aantal Nederlandse teams in Europa is nu plots gehalveerd: alleen Feyenoord en AZ zijn nog in de race namens de Eredivisie.

Toch is er nog geen man overboord. Portugal is namelijk ook een team kwijtgeraakt in Europa: SC Braga is gestrand in de Conference League na twee nederlagen. Daarnaast staat FC Porto er niet florissant voor in de Champions League. Het verloor zijn eerste ontmoeting met Internazionale namelijk met 1-0. Benfica ligt op zijn beurt wél op koers voor de kwartfinale van het miljardenbal, terwijl Sporting Portugal zich heeft geplaatst voor de achtste finales van de Europa League.


Braga verloor donderdagavond opnieuw van Fiorentina, waardoor ook Portugal een troef kwijt is

Het gat tussen Nederland en Portugal bedraagt nu 2.584 punten. De Nederlandse voorsprong is dus nog altijd royaal. Er is nu echter wel een scenario denkbaar waarin de Portugezen over ons heen gaan op de coëfficiëntenlijst. Als Feyenoord en AZ ook direct kansloos worden uitgeschakeld in de knock-outfase, zou Portugal aan twee halve finalisten genoeg kunnen hebben om het gat te dichten. Dan moeten die halve finales wel met veel overwinningen worden bereikt. Het toont goed aan dat Nederland nog niet serieus hoeft te vrezen, maar zich ook nog niet rijk mag rekenen.

Het is dus te hopen dat Feyenoord en AZ gunstig loten, als ze vrijdagmiddag in de koker gaan voor de achtste finales van de Europa en Conference League. De kans is namelijk redelijk groot dat één klein Nederlands succesje genoeg is voor plek zes. Een coëfficiëntenclash tussen Feyenoord en Sporting behoort ook tot de mogelijkheden in de Europa League. Dat zou veel kansen, maar ook veel gevaren met zich meebrengen. 

Ajax en PSV moeten nu uithuilen, terwijl de strijd om de zesde plek op de UEFA-lijst over twee weken wordt vervolgd. Het moment dat de beslissing gaat vallen komt in ieder geval steeds dichterbij.

De strijd tussen Nederland en Portugal op de coëfficiëntenranking
6. NEDERLAND 57.300 (10.900) (4/5) 
7. Portugal 54.716 (11.000) (4/6)