Kuyt blikt terug op 'heel onveilig' ADO: 'Ik moest heel ver terug'

Kuyt blikt terug op 'heel onveilig' ADO: 'Ik moest heel ver terug'

12 maart - 11:00
69

Dirk Kuyt en Daryl Janmaat blikken bij Goedemorgen Eredivisie uitgebreid terug op hun hectische periode bij ADO Den Haag. Vooral de voormalig spits maakt van zijn hart geen moordkuil, nadat hij eind november op straat werd gezet in de Hofstad.

"Ik moest wel even herstellen van de situatie. Niet zozeer doordat ik ontslagen ben als trainer, al heb ik helaas niet de tijd heb gekregen. Maar Daryl en ik hebben in een heel onveilige omgeving gewerkt. We waren vaak meer met randzaken bezig dan met ons vak. Als je op de eerste dag op een teamfoto komt te staan met spelers, waarvan je eigenlijk niet weet wie ze echt zijn. Dan kom je in een onveilige situatie. En dan word je niet beschermd als trainer of als toekomstig technisch directeur."

Hans Kraay haakt in en stelt dat de verwachtingen van Kuyt niet strookten met de realiteit. "Ik heb spelers bij ADO gevraagd wat ze van jou als trainer vinden. Ze zeiden: Er kwam iemand binnen die heel veel had meegemaakt en wist waar hij naartoe wilde. Ze waren heel enthousiast over je. Maar ze zeiden ook dat jij dacht dat je met de rechtsback en linksbuiten van Liverpool en Fenerbahçe te maken had. Zij hadden het gevoel dat het te snel ging."

Kuyt kan zich vinden in die geluiden. "Alleen was ik al heel erg teruggeschakeld. Ik moest heel ver terug. Op een gegeven moment trainde ik op een niveau waarvan ik het gevoel kreeg dat ze het begrepen. Het was voor mij heel moeilijk om zoveel stappen terug te gaan. Dat deed me denken aan Marco van Basten, die voetbal op een manier bekijkt die voor mij zelfs moeilijk te begrijpen is. Hij is heel erg kundig. Marco had ook moeite om ons bij Oranje dat te laten begrijpen."

Het Feyenoord-icoon deed er naar eigen zeggen alles aan om op één lijn te komen met de spelers. "De laatste wedstrijden heb ik veel contact gehad met Thomas Verheydt en Ricardo Kishna. Vooral Ricardo is een jongen die in het verleden op hoog niveau heeft gespeeld, die begreep het wel. Je moet het heel erg simpel maken. Ik verwijt mezelf niet heel veel. Ik heb er in mijn ogen alles aan gedaan om het tot een succes te maken."

Franken en Advocaat
Om het tij te keren stond Kuyt open voor een rol van Giovanni Franken in zijn staf, mede doordat Chris van der Weerden vertrok. De spelers wilden Franken graag terug. "Ik gaf in mijn eerste interview heel duidelijk aan: dat wil ik niet. Ik dacht dat het geen gezonde situatie was om hem erbij te betrekken. Maar nood breekt wet. Ik vond het lastig, maar wilde koffie met hem drinken. Maar voordat dat kon plaatsvinden, was het al afgeschoten (door directeur Edwin Reijntjens, red.). Het is wel een heel goede, talentvolle trainer."

Voor Kuyt zelf viel het doek uiteindelijk op 24 november. ADO benaderde al even daarvoor Dick Advocaat, die een kentering wist te bewerkstelligen. "Ik gun het ADO van harte en ken Dick ook goed. Ik vind het alleen jammer hoe het op het laatst is gegaan. Ik hoop dat ik hem daar ooit nog eens over spreek. Omdat ik nog trainer was toen Edwin in contact was gekomen met Dick. Ik verwijt hem niets, maar hij werd benaderd zonder mijn medeweten. Aan de andere kant hadden de Amerikanen (Bolt, red.) aangeboden om Paul Tisdale mij te laten ondersteunen. Het is heel lastig werken op die manier."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s