'Supporter' Fer lyrisch over Feyenoord: 'Arne Slot is een speciale trainer'

'Supporter' Fer lyrisch over Feyenoord: 'Arne Slot is een speciale trainer'

19 maart - 10:15 Laatste update: 10:15
110 Reacties

Lars Teunissen

Feyenoord kan zondag een levensgrote stap richting de landstitel zetten. Daarvoor moet in de Johan Cruijff Arena van Ajax worden gewonnen. Leroy Fer, die elf Klassiekers op zijn naam heeft staan, weet als geen ander wat er voor de Rotterdammers op het spel staat. In gesprek met VoetbalPrimeur vertelt hij over zijn eigen Klassieker-ervaringen, Arne Slot, het huidige Feyenoord, de rivaliteit met Ajax en een mogelijk kampioenschap.

Fer genoot zijn hele jeugdopleiding bij Feyenoord, brak door in het eerste elftal, vertrok en keerde er in 2019 terug. In 2021 verliet hij de Stadionclub voor de tweede keer en tekende hij bij Alanyaspor in Turkije. "Lutsharel (Geertruida, red.) spreek ik nog geregeld en Orkun (Kökcü, red.) spreek ik af en toe via social media", zegt Fer, die zijn voormalig ploeggenoten niet te veel wil afleiden. "Ik wil van een afstand, als supporter, meegenieten. Ik ben zo trots op ze."

Er is sinds zijn vertrek veel veranderd. Slechts drie spelers die op het veld stonden toen Fer zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord speelde, spelen nu nog in Rotterdam-Zuid. Van het voormalige Feyenoord onder Dick Advocaat spreekt hij Tyrell Malacia (Manchester United), Luis Sinisterra (Leeds United) en Marcos Senesi (AFC Bournemouth) nog het meest. "Een voetballer moet zich focussen op zijn seizoen. Ik vind dat zelf ook prettig, dus je hoeft elkaar niet vaak te spreken. Maar af en toe een appje is fijn, dat laat zien dat we elkaar niet vergeten."

Succestrainer
Het succes komt volgens Fer niet uit de lucht vallen. "Nee, ik ben niet verbaasd. Ik merkte gelijk dat Arne Slot een speciale trainer is", aldus de controleur, die vijf wedstrijden onder de huidige Feyenoord-coach speelde voor hij naar Turkije verhuisde. "Ajax bijvoorbeeld, kan veel spelers kopen met veel geld. Die luxe is bij Feyenoord minder, maar met de kwaliteit die ze binnenboord hebben gehaald in combinatie met de speelstijl van Slot, doen ze het uitstekend. Het is vooral aan de trainer te danken."

De naam 'Ajax' is gevallen. Zelf houdt Fer gemengde gevoelens over aan de Klassieker. Van de elf die hij er speelde, verloor hij er negen. "Op dat moment was Ajax verder dan wij, denk ik." Zijn laatste Klassieker, in mei 2021, zat hem diep. "Ik miste een penalty. Het is dé wedstrijd in Nederland… Daar heb ik heel lang mee gezeten." Op 3 februari 2008 speelde de toen net achttien geworden Fer zijn eerste Klassieker. "Als rechtsback, tegenover Luis Suárez. We verloren met 3-0, maar het was wel een van mijn betere Klassiekers."

Gezonde rivaliteit
In Turkije heeft Fer kennisgemaakt met de enorme voetbalgekte in het land. Zijn neef Patrick van Aanholt speelde tot voor kort bij Galatasaray, waardoor hij meekreeg hoe extreem voetbal in Turkse topwedstrijden wordt beleefd. Is er in de Klassieker sprake van haat en nijd of gezonde rivaliteit? "Het is met de jaren minder extreem geworden", aldus Fer, die aangeeft dat jeugdspelers automatisch worden meegezogen in de rivaliteit.

"Ik heb acht jaar in de jeugd bij Feyenoord gespeeld en veel mini-Klassiekers gespeeld. Je groeit erin en je weet hoe groot de rivaliteit is. Als je dan in het eerste komt, met de fans erbij…" Volgens Fer was de onderlinge 'haat' in zijn eerste periode bij Feyenoord heviger. "Nu is het gezonde rivaliteit. Dat hoort ook. Het typeert het voetbal in Nederland. Dat is fijn."

Uitsupporters
Als de relatie tussen Feyenoord en Ajax langzaam verbetert, is het dan niet een keer tijd om weer uitsupporters toe te laten? "Ja, dat vind ik wel", is Fer stellig. "Dat vond ik als speler van Feyenoord altijd al. De afwezigheid van uitfans neemt emotie weg bij de Klassieker. Die emotie hoort erbij. Omdat het nu zo goed gaat tussen de teams… Gezonde rivaliteit hoort erbij. Het moet geprobeerd worden, maar wie ben ik om dat te zeggen?"

Uitblinkers
Fer benadrukt dat hij met volle teugen geniet van het seizoen dat Feyenoord doormaakt. Gevraagd naar een uitblinker in de ploeg van Slot, kiest hij er drie. "Op één zet ik, niet omdat hij mijn vriend is, Lutsha", verwijst hij liefkozend naar Geertruida. "Hij heeft enorme stappen gezet. Hij heeft altijd aangegeven dat hij graag centraal achterin wilde spelen. In mijn seizoen speelden we met Eric Botteghin en Senesi centraal, waardoor hij zich op rechts moest ontwikkelen."

Door de blessure van Gernot Trauner gaf Slot Geertruida centraal achterin de kans. "Hij doet het zó goed, dat Trauner niet meer gemist wordt. Ik ben echt heel trots op hem." Op twee staat Mats Wieffer. "Ook een van de betere spelers in de Eredivisie op het moment. Veel zelfvertrouwen, veel loopvermogen en een heel intelligente speler voor zijn leeftijd", somt Fer op. "Toen hij werd gehaald (van Excelsior, red.) wist ik niet zo goed hoe groot zijn impact zou zijn op het spel van Feyenoord. Hij heeft me op een goede manier verbaasd."

"En de leider natuurlijk, voor mij Orkun Kökcü. Hij is niet voor niets aanvoerder. Hij is een man aan het worden. Dat zie ik terug in zijn spel", is Fer lovend. "Ook op hem ben ik heel trots. Bij hem zie ik de passie en strijd die ik in Turkije ook zie. Ik hoor hier heel veel goede dingen over hem."

Kampioenskansen
De vraag die niet mag ontbreken, is of Feyenoord in mei op de Coolsingel staat. "Een hele gewaagde vraag. Als ze deze wedstrijd verliezen…", lacht Fer, refererend aan de Klassieker. "Maar ik durf antwoord te geven. Ik zeg: ja", antwoordt hij volmondig. "Ik denk dat dit Feyenoord, helemaal als ze deze wedstrijd winnen of gelijkspelen, met het programma dat nog komen gaat, kampioen wordt. Dus ik zeg, nogmaals, ja!"

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie