Mexicanen juichen voor Feyenoord tegen Ajax: 'Bijna iedereen is voor Gimenez'

Mexicanen kiezen voor Gimenez: 'Maar een Argentijnse Álvarez zou bij PSG spelen'

19 maart 2023 om 14:50

De bijzonder beladen Klassieker van dit weekend heeft een flink Mexicaans tintje. Santiago Gimenez is momenteel de revelatie van Feyenoord en Edson Álvarez is nog altijd één van de sterkhouders bij Ajax, terwijl zomeraanwinst Jorge Sánchez flink teleurstelt in Amsterdam. Voor VoetbalPrimeur is dat reden om in gesprek te gaan met Eduardo López, die werkt voor de Mexicaanse tak van sportkrant AS.

De koppositie en het kampioenschap staan zondagmiddag op het spel in Amsterdam. Collega Daniel Reyes vertelde onlangs dat de Rotterdammers nu populairder zijn dan de Amsterdammers in Mexico. López is het daar mee eens, maar volgens hem heeft Ajax wel nog meer aanzien in zijn land. "In Mexico wordt Ajax over het algemeen als een grotere club gezien. Ze hebben wereldwijd een grote naam en geschiedenis, terwijl niet iedereen bekend is met de historie van Feyenoord. Tot vorig seizoen presteerde Feyenoord internationaal ook niet bijzonder."

'Bijna alle Mexicanen zullen juichen voor 'Golden Boy' Gimenez'
Toch verwacht López dat Gimenez tijdens De Klassieker meer gesteund wordt dan zijn concurrenten Álvarez en Sánchez. "Bijna alle Mexicaanse fans staan aan de kant van Santiago, terwijl alleen de Club América-supporters zullen juichen voor Edson en Jorge, omdat zij daar natuurlijk speelden. Gimenez is populair hier door zijn goals voor Feyenoord. Hij wordt beschouwd als de nieuwe Golden Boy van het Mexicaanse voetbal."


Revelatie Gimenez viert één van zijn vele goals voor Feyenoord

Op de vraag of Gimenez de toekomstige spits van het Mexicaanse elftal is, hoeft de journalist niet lang na te denken. "Zonder twijfel. Het was een grote verrassing dat Gerardo Martino (de vorige bondscoach van de Mexicanen, red.) hem niet opnam in de selectie voor het WK. Hij was verreweg de beste spits die we hadden. Gimenez had zelfs een basisspeler moeten zijn in Qatar. Er is nu niemand anders die meer kans heeft om eerste spits te worden, zelfs Raúl Jiménez niet. Gimenez moet dit jaar al de vaste aanvalsleider van ons elftal worden, als de Gold Cup gehouden wordt."

'Als Álvarez Argentijns was, speelde hij al voor Real Madrid of PSG'
Álvarez is al langer een vaste kracht in de nationale ploeg. Toch staat hij minder in the picture. "Álvarez is net als Gimenez één van de belangrijkste spelers in het huidige Mexicaanse voetbal. Hij is hier natuurlijk ook bekend en hij wordt gewaardeerd, maar voor de normale fans blijft hij iets meer onder de radar. Hij is bevoorrecht met zijn voetbalintelligentie, maar dat zien vaak alleen de mensen die dieper kijken naar voetbal."


In Ajax' Klassieker-generale, tegen sc Heerenveen, maakte Álvarez een prachtige treffer

Chelsea was afgelopen zomer nog concreet voor de controleur, maar Álvarez is nog altijd speler van Ajax. "In Mexico geloven we dat wanneer Álvarez Braziliaans of Argentijns was, hij al lang voor Real Madrid of Paris Saint-Germain zou spelen", zegt López. "Hij heeft een beter profiel dan andere spelers op zijn positie. In Europa wordt de nationaliteit van een speler echter meegenomen in de beoordeling van diegene."

'We vinden Sánchez niet de allerbeste verdediger'
In zijn thuisland is Ajax-back Sánchez, net als in Nederland, veruit het minst populair van de drie. "We vinden hem hier niet de beste verdediger. Hij schiet op dit moment op meerdere vlakken tekort. Zijn verdedigende intensiteit en tactische discipline vallen bijvoorbeeld tegen. Sommige Mexicanen kunnen daar absoluut niet tegen, terwijl anderen nog wel zijn potentie zien. Het is in ieder geval zeker dat hij nog veel zal moeten groeien als speler."


Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat Sánchez gaat spelen tegen Feyenoord. Hij verpietert op de bank bij Ajax

Al met al zal De Klassieker ook in Mexico met bovengemiddelde belangstelling gevolgd worden. De beladen topper wordt niet overal uitgezonden, maar in de media zal er genoeg gesproken worden over de clash tussen Ajax en Feyenoord. "Er zullen genoeg Mexicanen gaan kijken. De media volgen vooral alle acties van Feyenoord door Gimenez, dus overal in het land zal er geschreven worden over De Klassieker", besluit López.