Emotionele Shevchenko doet zijn verhaal

Emotionele Shevchenko: 'Ben vrienden verloren, maar de oorlog is nog niet klaar'

29 april om 12:31

Andriy Shevchenko heeft in een emotioneel interview met The Guardian een oproep gedaan. De voormalig topspits uit Oekraïne herinnert men eraan dat de oorlog in zijn eigen land allesbehalve voorbij is. 

Shevchenko was jarenlang een van de meest gevreesde spitsen van Europa, maar is inmiddels een van de boegbeelden van een land dat in oorlog verkeert. Inmiddels heeft hij leren leven leven met de situatie in zijn thuisland. "Nu weet ik dat we gewoon door moeten gaan. De eerste vier maanden waren niet te accepteren. Ik kreeg een aantal harde mentale klappen."

"Ik mag alleen niet klagen. Ik ken mensen in de frontlinie die het veel zwaarder hebben", vervolgt de oud-aanvaller. "Mensen woonden in plaatsen waar raketten op hun huizen terecht kwamen. Het is zo’n emotioneel jaar geweest. Toen Kiev gebombardeerd werd, was ik daar. Mijn moeder en zus hadden hun tassen al gepakt om te vluchten. Mijn tante zat ondertussen tien dagen vast in een schuilkelder. En ik ken gezinnen die niet eens de kans hadden om spullen te pakken, laat staan hun paspoort. Ik ben vrienden verloren, een paar mensen die heel dicht bij me staan."

Zijn moeder en zus lieten Oekraïne uiteindelijk achter zich. "In Italië kon de familie terecht. Ondertussen werd ons land verdedigd. De hele westerse maatschappij leek achter ons te staan, dat gaf moed. Maar dit is ook een moment om die gemeenschap te herinneren aan het feit: de oorlog is nog lang niet klaar. Iedere dag vechten Oekraïners nog voor hun land."