Stewards nemen af in stadions door voetbalgeweld

NOS: Aantal stewards in stadions neemt af vanwege toenemend voetbalgeweld

30 april om 12:39
Laatste update: 30 april om 12:55

Clubs in de Eredivisie hebben steeds meer moeite voldoende stewards te vinden. Meer en meer stewards haken af vanwege de toenemende agressie van supporters, meent de NOS na uitgebreid onderzoek.

De NOS voerde gesprekken met clubdirecteuren, gemeenten en veiligheidsspecialisten om tot die conclusie te komen. De KNVB werkt aan een landelijke stewardcampagne om meer aandacht aan het fenomeen te geven. "Je ziet overal in het betaald voetbal een terugloop in het aantal stewards en jongeren staan al helemaal niet klaar om dit te doen. De agressie in stadions is zeker geen reclame om nieuwe stewards te werven", meent Frank van Mosselveld, algemeen directeur bij RKC. 

Ook bij NEC is de verandering te merken. "Wij als clubs hebben lang geprofiteerd van de nagenoeg gratis inzet van stewards. Die tijd lijkt voorbij", stelt bestuurder Wilco van Schaik. "Het respect in stadions neemt af en de maatschappij verruwt. Als je pakweg drieëntwintig bent, ga je op dit moment niet voor een paar euro met zo'n geel hesje staan."

Uit een enquête onder veiligheidscoördinatoren van clubs blijkt dat de toenemende agressie een hoofdoorzaak is voor veel stewards om te vertrekken. De KNVB wil onder meer weerbaarheidstrainingen gaan geven aan stewards. De maatregel om te staken bij het gooien van voorwerpen is ook genomen om de veiligheid van de stewards te waarborgen, aldus de bond.