Feyenoord-selectie gesteund door oud-ploeggenoten: 'Wordt wereldwijd gevierd'

Feyenoord-selectie gesteund door oud-ploeggenoten: 'Wordt wereldwijd gevierd'

14-05-2023 14:30 Laatste update: 18:49
112
Author profile picture

Lars Teunissen

Feyenoord maakt zich op voor het eerste landskampioenschap sinds 2017. Bart Nieuwkoop was zes jaar geleden een van de hoofdrolspelers in de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst. In gesprek met VoetbalPrimeur kijkt hij terug op het grote succes en blikt hij vooruit op de aanstaande, zestiende landstitel van de Stadionclub.

Nieuwkoop verruilde Feyenoord in 2021 voor toenmalig Belgisch promovendus Union Sint-Gillis. In Brussel kent de 27-jarige vleugelverdediger de nodige successen, toch blijft 14 mei 2017 in zijn geheugen gegrift staan. "Dat zal me heel lang bijblijven", zegt hij tegen deze website. In de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo schudde De Kuip binnen een minuut op zijn grondvesten, nadat Nieuwkoop met een inworp de assist op Dirk Kuyt had verzorgd. "De 1-0 heb ik in het begin heel vaak teruggekeken."

"Later wordt je er natuurlijk jaarlijks op social media aan herinnerd", aldus Nieuwkoop, die zonder enige twijfel bevestigt dat het kampioensduel tot dusver de mooiste wedstrijd uit zijn carrière is. "Met alles wat er op het spel stond… Winnen om voor het eerst in achttien jaar kampioen te worden. Met stip op één."

'Dit gaat niemand ons meer afpakken'
Feyenoord had het een week eerder al kunnen beslissen. Zoals bekend gingen de Rotterdammers bij Excelsior met 3-0 onderuit. Nieuwkoop stelt dat er geen sprake van paniek was binnen de Rotterdamse selectie. "Tuurlijk, er was teleurstelling. Maar bij veel jongens overheerste: dan doen we het volgende week. Zo heb ik het ook ervaren."

Nieuwkoop erkent dat de druk, aangewakkerd door de buitenwacht, werd opgevoerd. "Toen we voor de wedstrijd tegen Heracles bij De Kuip aankwamen, hadden we met de hele groep echt het gevoel: niemand gaat het hier van ons afpakken. Met zo’n sfeer… Dat is me echt bijgebleven."

Door een hattrick van Kuyt, die zijn laatste wedstrijd als profvoetballer speelde, was de titel een feit. De vraag doemt op of het op deze manier niet veel mooier was, dan een week eerder bij Excelsior kampioen worden. "Tuurlijk, dit is achteraf het mooiste scenario, ook met Dirk", zegt Nieuwkoop. "Maar als voetballer is het ook lekker om het zo snel mogelijk af te maken", voegt hij er lachend aan toe.

'De intensiteit die ze erin leggen…'
Vanuit België volgt Nieuwkoop Feyenoord nog op de voet. De wingback is diep onder de indruk van het werk van Arne Slot. "Als ik naar Feyenoord kijk, zie ik een ploeg die echt heel makkelijk voetbalt. De intensiteit die ze erin leggen… Ze weten altijd de wedstrijd over de streep te trekken."

"In het begin kan je dat geluk noemen, maar het is nu al zo vaak gebeurd." Alleen al dit kalenderjaar trok Feyenoord in competitieverband de wedstrijden tegen AZ (2-1), FC Groningen (1-0) en FC Volendam (2-1) pas in de slotfase over de streep, terwijl in de KNVB Beker sc Heerenveen (0-1) tien minuten voor tijd de dadendrang van de Rotterdammers ondervond. "Dan is het geen toeval meer", weet Nieuwkoop. "Uiteindelijk komt het door de intensiteit en de manier van spelen."

'Dit seizoen is hij écht, écht top'
Van één Feyenoorder geniet Nieuwkoop in het bijzonder. "Van Orkun (Kökcü, red.) ben ik echt onder de indruk. Hoe hij linies doorbreekt met zijn passing… En zijn rol in het aanvallen, het verdedigen, de duelkracht", somt hij de kwaliteiten van de Feyenoord-captain op. "Dit seizoen is hij écht, écht top."

Kökcü heeft zelf meerdere malen verklaard dat hij dit seizoen fitter dan ooit tevoren is. Voor Nieuwkoop in 2021 uit Rotterdam-Zuid vertrok, stond hij 26 keer met de Turks international op het veld. "Hij kon toen al supergoed voetballen", vertelt de verdediger, die lovend is over de ontwikkeling van Kökcü. "Hij is zo vaardig aan de bal, alleen dit seizoen begint ook alles bij hem. Hij drukt echt zijn stempel. Ik heb ook het idee dat alles bij hem moet beginnen."

'Het kampioenschap wordt wereldwijd gevierd'
Uit het oog, maar niet uit het hart. Nieuwkoop mag dan wel weg zijn bij Feyenoord, dat betekent niet dat hij de mensen daar en zijn oud-ploeggenoten vergeten is. Met onder meer Justin Bijlow en Oussama Idrissi, met wie hij in de jeugd van Feyenoord heeft gespeeld, zit hij in een groepsapp. "Het zijn voornamelijk ex-Feyenoorders, met wie ik in mijn laatste seizoen samenspeelde. Bryan Linssen, Jens Toornstra, Mark Diemers, Nick Marsman, Wouter Burger", somt hij er een aantal op.

"Het is leuk om te horen hoe die jongens het nu doen", zegt Nieuwkoop, die Bijlow en Idrissi samen met de overige oud-Feyenoorders niet hoeft te motiveren. "Er valt weinig te prikkelen", lacht hij. "Ze zijn zo dichtbij, dat het eigenlijk niet meer mis kan gaan." Linssen (Urawa Red Diamonds), Marsman (Inter Miami FC) en Burger (FC Basel) zijn uitgevlogen, terwijl Toornstra en Diemers nog in Nederland actief zijn. "Of het kampioenschap wereldwijd wordt gevierd? Haha, tuurlijk. Daar ga ik wel van uit. Het moet nog wel gebeuren…", klopt Nieuwkoop af. "Maar het kan eigenlijk niet meer mis."

Nieuwkoop maakt nog kans op de 'dubbel'. Naast Feyenoord kan hijzelf met Union kampioen van België worden. In de Belgische kampioenspoule strijdt Union met KRC Genk, Royal Antwerp FC en Club Brugge om het eremetaal. "Het zou een heel mooi scenario zijn, als zowel Feyenoord als wij kampioen worden", beaamt Nieuwkoop. "Maar wij hebben nog een lange weg te gaan."