Swart wil scoutingscommissie bij Ajax: 'Met mezelf, Rijkaard en Van Basten'

'Ik wil een scoutingscommissie bij Ajax met Rijkaard, mezelf en Van Basten'

9 juni om 23:01
Laatste update: 9 juni om 23:53

Sjaak Swart vindt dat er een scoutingscommissie moet komen bij Ajax waarin oud-spelers van de Amsterdamse topclub moeten zitten. Volgens de clubicoon mogen er niet meer zoveel mislukte transfers gebeuren als afgelopen zomer.

"Het lijkt me een goed idee als Ajax een scoutingcommissie aanstelt van een kwartetje oud-spelers. Jongens als Frank Rijkaard, dan noem ik mezelf ook, Marco van Basten en nog iemand", aldus Swart in gesprek met Ajax Life. "Wij vormen dan een commissie die meebepaalt bij het aantrekken van spelers. Wij zullen ons niet zo snel vergissen met spelers, zoals afgelopen zomer is gebeurd." Swart zegt dat hij in het verleden door Johan Cruijff is gepolst om de scouting te versterken in de periode van de Fluwelen Revolutie. "Johan wilde me de baas maken van de scouting. Dat wilde ik niet, omdat ik dan echt verplicht van alles moest doen. Nu kan ik heerlijk doen wat ik wil."

De voormalig speler van Ajax is ontevreden over de inkomende transfers van afgelopen zomer. Onder meer Calvin Bassey, Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Owen Wijndal, Ahmetcan Kaplan, Francisco Conceição, Florian Grillitsch en Jorge Sánchez werden naar Amsterdam gehaald, maar maakten het volgens de clubicoon niet waar. "Nee. Het mag niet zo zijn dat er verkeerde spelers komen. Tuurlijk, eentje die het niet redt, dát kan. Al mag dat bij een club als Ajax eigenlijk ook niet, vind ik. Maar zeker geen vier of vijf, zoals nu', zegt Swart, die ook al een lijstje heeft gemaakt voor directeur voetbalzaken Sven Mislintat. 'Wat daar allemaal op staat? Dat houd ik voor onszelf."