Oranje maakt zich op voor Nations League-eindronde: dit kan Nederland verdienen

Oranje verliest van Kroatië: dit kan Nederland nog verdienen in Nations League

14 juni om 23:44
Laatste update: 14 juni om 23:44

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om de finale van de Nations League te bereiken. Oranje moest na 120 minuten zijn meerdere erkennen in Kroatië, waardoor de kassa in Zeist slechts beperkt zal rinkelen. Dit kan de KNVB nog verdienen.

De eindronde van de Nations League wordt in Nederland gespeeld. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman struikelde in De Kuip echter over de eerste horde en dat is ook uit financieel oogpunt een kleine teleurstelling. 

Voorafgaand aan de finaleweek waren Nederland, Kroatië, Spanje en Italië al verzekerd van 4,5 miljoen euro, bestaande uit een startpremie (2,25 miljoen) en een premie voor het behalen van de eerste plek in de poule tijdens de groepsfase (2,25 miljoen). Maar de teller zal deze week slechts beperkt oplopen voor de KNVB. 

Doordat het misging tegen Kroatië maakt Oranje geen kans meer op de hoofdprijzen. De winnaar van de Nations League krijgt nog eens zes miljoen, terwijl voor de verliezend finalist een extraatje van 4,5 miljoen wacht. Nederland speelt zondag echter de troostfinale. Als Oranje het brons pakt, dan levert dat 3,5 miljoen op. Een nieuwe nederlaag betekent 'slechts' 2 miljoen extra.

Nederland zal zodoende minimaal 6,5 miljoen euro verdienen aan de Nations League en nog maximaal 8 miljoen. De nummers twee en één ontvangen in totaal respectievelijk 9 en 10,5 miljoen.