Ajax haalt 'toekomstig topspeler': dit is miljoenenenaankoop Benjamin Tahirovic

Ajax haalt 'toekomstig topspeler': dit is miljoenenenaankoop Benjamin Tahirovic

19-06-2023 14:30 Laatste update: 14:44
99

Het kan dus nog, een transfer tot de laatste dag geheim houden: Ajax nam zondag 'een toekomstige topspeler', aldus José Mourinho, over van AS Roma. Alles over Benjamin Tahirovic.

Tahirovic werd op 3 maart 2003 geboren in het Zweedse Spånga, waar hij ook zijn eerste stappen op een voetbalveld zette. Na een periode bij FC Djursholm maakte Tahirovic op zeventienjarige leeftijd zijn profdebuut voor het bescheiden Vasalunds IF. Niet veel later werd hij opgemerkt door AS Roma, dat hem in februari 2021 voor drie ton naar Italië haalde.

Na de ondertekening van zijn vijfjarige contract moest de talentvolle middenvelder negen maanden wachten op zijn debuut in de hoofdmacht van Roma. Sinds maart van dit jaar is hij international van Bosnie & Herzegovina en staat de teller op drie wedstrijden. Komende dinsdag krijgt hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg een nieuwe kans op speeltijd. Voor Roma kwam Tahirovic elf keer in actie, waarvan vier keer als basisspeler in de Serie A.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Benjamin Tahirovic (@b.tahirovic1)

Mourinho ziet de kersverse Ajacied ongetwijfeld met pijn in het hart vertrekken. Nog niet zo lang geleden werd Tahirovic 'een toekomstig topspeler' genoemd door de Portugese trainer, die bij clubs als Chelsea, Internazionale, Real Madrid en Manchester United met talloze wereldsterren werkte.

"Benjamin is een sterke en balvaste middenvelder", zo omschreef technisch directeur Sven Mislintat hem op de Ajax-website. "Hij is een groot talent met een geweldige mentaliteit. Over een paar dagen komt hij naar Amsterdam voor de medische keuring en om de contractuele zaken met ons af te ronden."

Wat voor type haalt Ajax met Tahirovic in huis?

Ondanks zijn grote lichaam (1,93 meter), is Tahirovic behendig en mobiel. Dat blijkt uit een rapport van Target Scouting. 'De middenvelder heeft een groot uithoudingsvermogen, is relatief snel op de eerste meters, goed in de duels, heeft oog voor de tweede bal en positioneert zich goed tussen de linies', klinkt het. Het maakt hem een allrounder: van nature is Tahirovic een controleur in de stijl van Edson Álvarez, maar hij kan ook uit de voeten als verbindingsman op het middenveld.

Een afgerond product is de jonge Bosniër nog niet. 'Tahirovic kiest vaker wel dan niet voor de veilige optie: veel ballen gaan zijwaarts of achteruit. Ook gebruikt hij zijn linkerbeen liever niet.'

Al met al is Tahirovic voor zijn leeftijd 'een slimme en volwassen controleur, die defensieve stabiliteit kan toevoegen aan het middenveld van Ajax', vervolgt Target Scouting. Dat is nodig ook, want Edson Álvarez staat op het punt om Amsterdam na vier jaar te verlaten voor Borussia Dortmund. 'Met spelers als Jurriën Timber, Jorrel Hato en mede-nieuwkomer Branco van den Boomen hoeft 'het voetbal' echter niet per se van Tahirovic te komen.'

Ajax betaalt naar verluidt een bedrag dat schommelt tussen de 7,5 en 8,5 miljoen euro. Italiaanse media melden dat Roma een doorverkooppercentage van vijftien procent heeft bedongen. Tahirovic sluit aan bij de start van de voorbereiding op donderdag 29 juni.