Verregaande samenwerking: 'Scout niet alleen voor Feyenoord'

'Ik heb veel keuzes gemaakt in voordeel Dordrecht en niet van Feyenoord'

10 september 2023 om 18:55
Laatste update: 10 september 2023 om 19:00

Mark Ruijl is sinds kort Head of Global Football van Feyenoord, maar door de hernieuwde samenwerking heeft hij ook een vinger in de pap bij FC Dordrecht. De voormalige hoofd scouting van de landskampioen vertelt in het Algemeen Dagblad over de Rotterdamse invloeden bij De Schapekoppen.

Feyenoord stalde deze zomer Antef Tsoungui, Ilias Sebaoui, Shiloh 't Zand, assistent-trainer Pascal Bosschaart en performance coach Manuele Ferrini bij de Keuken Kampioen Divisie-club. Ook Ruijl was de voorbije maanden veelvuldig aan de Krommedijk te vinden, want hij dacht en werkte nadrukkelijk mee aan de selectie van FC Dordrecht. 

"Ik heb plaatsgenomen in het technisch hart van FC Dordrecht, waarbij in goed overleg met Michele Santoni, Pascal Bosschaart en Hans de Zeeuw en samenspraak met scout Bernard Schuiteman de selectie is samengesteld. Dat was en is mijn rol hier: invloed hebben op het technisch beleid en gezamenlijk stappen maken. Het werkt dan niet om dat vanachter een bureau in Rotterdam te bepalen", zegt Ruijl in het AD. "We hebben jongens aangetrokken en hier geplaatst. We scouten niet alleen voor Feyenoord, maar ook voor Dordrecht vanuit ons netwerk. Daar komt bijvoorbeeld Adrian Segecic uit."

De Head of Global Football bestrijdt echter dat Feyenoord het technische beleid bepaalt in Dordrecht. "Ik snap het sentiment, maar ik ben het er pertinent niet mee eens. Het verhaal is genuanceerder. Natuurlijk hebben we spelers die we hier brengen. Spelers die tussen O21 en het eerste in vallen, die nu een stap moeten maken en die je normaliter ook verhuurt. Maar ik geloof niet in het lukraak verhuren van spelers aan sommige clubs. Ik ga veel liever in gesprek over wat een club wil."

Ruijl benadrukt dat Feyenoord niet probeert om Dordrecht te 'beheren'. "Ik denk dat ik veel keuzes heb gemaakt ten faveure van Dordrecht en niet van Feyenoord."