Koeman verklaart keuzes voor Malen en Wieffer

Koeman verklaart keuzes voor Malen en Wieffer: 'Zo iemand nodig naast Frenkie'

10 september 2023 om 20:34

Ronald Koeman heeft kort voor de aftrap zijn keuzes toegelicht bij Oranje in het EK-kwalificatieduel met Ierland. De bondscoach kiest in Dublin voor drie nieuwe gezichten met Matthijs de Ligt, Mats Wieffer en Donyell Malen.

Koeman verwacht dat er ruimte komt te liggen achter de laatste linie van de Ieren. Daar hoopt hij met Malen van te profiteren. "In verdedigend opzicht spelen ze met drie centrale mensen, die groot en sterk zijn. Dan vinden wij dat we een ander soort spits daar neer moeten zetten. We zullen diepte moeten hebben in ons spel. Donyell is een ander type dan Wout Weghorst. Wij vinden voor deze wedstrijd dat dit beter is", aldus Koeman, die erkent dat je 'groot en sterk niet met groot en sterk bestrijdt'.

Naast Weghorst is ook Marten de Roon naar de bank verdreven. Mats Wieffer krijgt de voorkeur als kompaan van Frenkie de Jong. "Ik denk dat we in die positie, zeker met de 'tienen' voor ze die diepte moeten zoeken en in de ruimtes moeten komen, dat we bij Frenkie wat meer iemand nodig hebben die ook vooruit speelt. Het ligt allemaal dicht bij elkaar, iemand anders had ook kunnen spelen, maar ik denk dat Mats het prima kan invullen."

Koeman zag Geertruida tot zijn verrassing afhaken, waardoor De Ligt in de basis staat. "Het is een positie die hij heel goed kan invullen." Nathan Aké is wel van de partij, hoewel hij wat klachten overhield aan het treffen met Griekenland. Is dat een risico? "Risico zit er in het hedendaagse voetbal altijd in, met jongens die zoveel wedstrijden spelen. Maar hij heeft totaal geen klachten nu, dus we gaan ervan uit dat hij kan spelen. We moeten afwachten als hij in de vermoeidheid komt, hoe het er dan uitziet. Maar we hebben een goede bank."