'Slechtste twee minuten ooit van Oranje'

Van Hooijdonk en Van der Vaart genadeloos: 'De Ligt heel erg teleurstellend'

10 september 2023 om 21:48
Laatste update: 10 september 2023 om 21:54

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart hebben geen goed woord over voor het optreden van het Nederlands elftal in Dublin. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman begon dramatisch en staat halverwege op 1-1 tegen Ierland.

Het ging al snel mis voor Oranje, dat door een strafschop op achterstand kwam. "We hebben zitten kijken naar de allerslechtste twee minuten ooit van het Nederlands elftal", oordeelt Van Hooijdonk bij de NOS. "Vanaf het beginsignaal ging echt alles fout wat maar fout kon gaan. Een te kort balletje van Wieffer, De Ligt die inlevert, Flekken die uitstelt en Frenkie inspeelt met een man op zijn kont."

"De handsbal van Van Dijk is ongelukkig, maar dat roep je ook wel over jezelf af. Het past in het beeld van die eerste twee minuten. Vreselijk", aldus de voormalig spits, die zich ergert aan de houding van Nederland. "Ik vind het ook een beetje arrogantie. Dat je begint van: wij kunnen de Ieren in onze eigen vijf meter wel even van het kastje naar de muur laten lopen."

Ook Van der Vaart is zeer kritisch. "Het was heel, heel onrustig achterin. De Ligt had heel veel foute ballen in het begin. Met alle kwaliteiten die we hem toedichten... Maar hij heeft totaal geen ritme en het is wel een speler die dat nodig heeft. Hij had ruzie met de bal. De Ligt was heel erg teleurstellend, maar heel Nederland speelt niet top."

Van der Vaart vindt het niet gek dat Wieffer wordt gewisseld. "Hij speelt ook geen heel lekkere wedstrijd. Hij kwam er wel iets beter in, maar heeft al een gele kaart." Volgens de oud-spelmaker was er één lichtpuntje: Denzel Dumfries. "Dat is onze grote ster. Hij is onze beste speler op het moment. Hij is overal bij betrokken. Al zeg ik misschien zeg ik iets geks, maar ik vond het eigenlijk geen penalty."