Koeman over systeem-discussie: 'We kunnen beide spelen'

Koeman stipt oorzaak van stroeve eerste helft aan: 'Dan verlies je controle'

10 september 2023 om 23:21
Laatste update: 11 september 2023 om 00:28

In gesprek met Jeroen Stekelenburg van de NOS gaat Oranje-trainer Ronald Koeman in op de wedstrijd met de Ieren. Onder meer de onrustige tweede helft en de wissel van systeem komen ter sprake.

Op de vraag waarom de eerste helft zo moeizaam begon, reageert Koeman: "Dat wisten we wel. Het werd nog zwaarder, doordat je dusdanige fouten maakt in balbezit. Het begon al gelijk met een grote kans, nadat we in de zestien op willen bouwen. Er komt een corner uit en vervolgens een penalty tegen. Daar wordt het niet makkelijker van. Je weet dat Ierland dit doet, dus je moet niet proberen vanuit daar op te bouwen. Mark Flekken mag die bal natuurlijk ook nooit spelen. Via Malen hadden we een paar momenten, maar het was niet goed genoeg in balbezit. We liepen te veel met de bal, er was veel balverlies, voorin schakelden we niet snel genoeg terug, aan de linkerkant hadden we verdedigend problemen. Het was onrustig, en dat veranderde in de tweede helft."

"Dat is soms niet te verklaren", antwoordt de bondscoach op de vraag waarom de internationale topverdedigers van Oranje zo onrustig oogden. "Wat te verklaren is, is dat je hen de kans geeft om te doen wat ze willen in het begin. Dan verlies je controle en kun je niet de vrije man vinden, dat was een groot probleem. Vanuit het systeem in de eerste helft wilden we Dumfries bereiken, maar het was zo hectisch… Misschien kun je nog eerder wisselen, maar ik heb gewacht tot in de rust."

Jeroen Stekelenburg stipt het belang aan van de invalbeurt van Tijani Reijnders, die balvast speelde. "Dat klopt", antwoordt Koeman, "maar ik denk dat het vooral belangrijk was dat we anders gingen spelen. Toen waren we heer en meester, en we maken een geweldige eerste goal. Systemen kun je afwisselen, we kunnen beide spelen. Het is mijn taak om de juiste keuze te maken. Misschien had ik wel zo moeten beginnen als hoe we de tweede helft speelden, maar ik had verwacht dat we aanvallend meer gevaar konden stichten met drie voorin, en de snelheid. Als Malen één van de twee kansen erin schiet is dat een geweldige keuze, maar dat gebeurde niet."