Eringa pareert kritiek op Ajax-rvc

Eringa pareert kritiek: 'Er wordt nu te snel gekeken naar rvc van Ajax'

26 september 2023 om 13:54

Pier Eringa erkent dat het crisis is bij Ajax, maar volgens hem moet de rol van de raad van commissarissen niet worden overschat. De voorzitter benadrukt in gesprek met het Financieel Dagblad dat het orgaan slechts een toezichthoudende functie heeft.

Eringa pareert de vraag of hij zich verantwoordelijk voelt voor de crisis. "Je merkt dat in beeld en beleving nu te snel wordt gekeken naar de rvc, die verantwoordelijk zou zijn voor alles. De governance werkt zo dat de sportieve prestaties bij de technisch directeur en de trainer liggen. De rvc houdt toezicht op de directie. Dat is geen licht klusje, maar ik hecht aan rolzuiverheid. Dus wij hebben een belangrijke taak, maar wij zijn niet als eerste aanspreekbaar op beleid."

"Onze taak is wel dat er een goede directie zit", vervolgt Eringa, die de forse transferuitgaven van de Amsterdammers verdedigt. "Wij toetsen of de interne processen zorgvuldig zijn gevolgd, omdat een transfer een investering is. De voetbalinhoudelijke toets door de rvc is vrij marginaal, die ligt bij trainer en de technische staf. Als zou blijken dat zo'n toetsing te weinig is en het in de toekomst anders moet, dan moet je de rvc anders inrichten."

De rvc stelde wel vragen over de aankopen. "Daarbij spelen meerdere factoren. Bijvoorbeeld de vraag hoe de posities op het veld zijn bemenst. Je houdt er rekening mee dat spelers nog weggaan of tijdelijk niet inzetbaar zijn. Zo kun je op een groter aantal uitkomen dan je aanvankelijk dacht. Daar hebben we vragen over gesteld en toen daar steekhoudende antwoorden op kwamen, volgden we, als rvc."