Grote zorgen om supportersproblematiek: 'De sector betaald voetbal is ziek'
Er is veel meer nodig dan netten voor tribunes en lege vakken om het oplaaiende hooliganisme in Nederland in te perken, aldus Frank Wijnveld. De veiligheidsprofessional stelt dat 'de sector betaald voetbal ziek is', zo vertelt hij in een interview met het Algemeen Dagblad.
Na de dramatisch verlopen Klassieker van afgelopen zondag gaat het veel over de vraag: wat moet er gebeuren om dergelijke excessesen te voorkomen? De maatregelen van de KNVB om een wedstrijd te staken zodra er tot tweemaal toe een voorwerp op het veld belandt, vindt Wijnveld niet ideaal. "Deze regel past bij een model waarin je als bond en clubs de volledige controle hebt over je bezoekers, iets dat bijvoorbeeld in Engeland het geval is. Het punt is dat we in Nederland die controle niet hebben. En zo lang die controle er niet is, hebben harde kernen van clubs de macht in handen."
"De sector betaald voetbal is ziek, die conclusie kun je wel trekken", vervolgt Wijnveld, die in het verleden werkzaam was als veiligheidscoördinator bij PSV. "De oorzaak daarvan is dat clubs hun veiligheidsorganisatie niet op orde hebben." Wijnveld wijst de oorsprong van de problematiek aan. "Het is heel simpel: mede vanwege gebrek aan professionele stewards hebben clubs geen idee wie hun bezoekers zijn."
'Vliegtuig-principe'
Een mogelijke oplossing ligt op de loer, vertelt hij in het interview. "Clubs zouden uit moeten gaan van het vliegtuig-principe, waarbij degene die het ticket koopt ook degene is die binnenkomt. Via gezichtsherkenning, een systeem waar NEC nu bijvoorbeeld al mee werkt, is zo’n maatregel heel makkelijk in te voeren. Je voorkomt er niet alles mee; zo durven stewards uit angst vaak niet op te treden tegen fans met verboden gezichtsbedekking. Maar zo los je in elk geval een deel van de problemen op."