Vitesse-situatie

'KNVB onderzoekt rol Egyptische miljardair bij slepend overnameproces Vitesse'

27 september 2023 om 07:53
Laatste update: 27 september 2023 om 07:56

Het is nog allerminst zeker of Vitesse het goedkeuringsstempel voor de overname van de Amerikaan Coley Parry daadwerkelijk verleend gaat zien worden. In een uitgebreide analyse van De Telegraaf wordt duidelijk dat de Arnhemmers serieus rekening moeten gaan houden met een teleurstelling, mede vanwege een zakenrelatie met een kapitaalkrachtige Egyptische externe geldschieter.  

Vanuit Vitesse zijn de pijlen eigenlijk constant op de KNVB gericht. De club uit Arnhem beticht de Nederlandse bond van het amateurisch aanpakken van het slepende overnameproces. Dat valt weer niet goed in Zeist. De KNVB maakt voor de licentiecommissie inderdaad gebruik van ingehuurde professionals die zo nu en dan samenkomen, maar het is Vitesse zelf dat volgens ingewijden schuldig is aan de slepende goedkeuringsprocedure. 

De Telegraaf stelt dat de licentiecommissie een 'bijna gordiaanse knoop aan problemen uit heden én verleden heeft te ontwarren.' Kort gezegd: een groot aantal complexe zaken, zoals de financiële nalatenschap van de Russen, vragen de volledige aandacht van de commissie. Daarnaast is ook het Amerikaanse, 'of beter gezegd Egyptische heden', een probleem. Parry is zoals eerder gemeld zelf niet bij machte om de mogelijke overname te financieren. Om die reden werkt hij met externe financiers, waarvan de Egyptische zakenman Naguib Sawiris dé grote geldschieter is. 

Momenteel wordt onderzocht of Sawiris zaken heeft gedaan met Russische zakenmensen, onder wie Mikhail Fridman, die op de sanctielijst staat vanwege zijn connecties met Vladimir Poetin. Daarnaast doet zich nog een probleem voor. Sawiris is de broer van Aston Villa-eigenaar Nassef Sawiris. 'Dat roept de vraag op of Vitesse met een door een lid van de Sawiris-familie gefinancierde overname niet in deze piramide wordt geschoven en daarmee in de problemen zou kunnen komen met de UEFA-reglementen, als de club in de toekomst zich nog eens zou kwalificeren voor Europees voetbal.'

KNVB
De KNVB wil een soortgelijke situatie als in 2010, toen Vitesse werd overgenomen door Merab Jordania, in de kiem smoren. 'De KNVB is volgens ingewijden kritisch op de manier waarop Parry zijn overname wil inrichten en aarzelt heel sterk om een nieuwe situatie te creëren, waarbij de eigenaar in naam niet de financiering verzorgt, maar een miljardair op de achtergrond, die zonder officiële rol aan de touwtjes zou kunnen gaan trekken.'