Steijn reageert na verloren Klassieker

Steijn houdt zich vast aan tweetal lichtpuntjes: 'Daar loop ik niet voor weg'

27 september 2023 om 15:29
Laatste update: 27 september 2023 om 15:50

Maurice Steijn erkent dat Ajax woensdagmiddag in het restant van de Klassieker eigenlijk geen moment bij machte is geweest om Feyenoord in de problemen te brengen. De Amsterdammers verloren uiteindelijk met 0-4, waardoor de druk ook op Steijn weer een stukje is toegenomen. Ondanks de penibele situatie ziet de Ajax-trainer nog altijd aanknopingspuntjes, al zijn het er niet veel. 

Steijn had vooraf een plan bedacht en liet Chuba Akpom als extra spits fungeren. "Je ziet ook aan de wissels die we hebben gedaan dat we in ieder geval iets wilden forceren in het begin, maar binnen dertig seconden krijg je al een grote kans tegen. Daarna valt de goal. Dan is het 0-4 en dan weet je wel dat de wedstrijd definitief is gespeeld. Het was natuurlijk al een hele zware opgave, maar het is wat het is", aldus Steijn na afloop bij ESPN. 

Het plan met Akpom, die tot een schamele kopbal kwam, pakte voor Ajax niet goed uit. "Wij wilden daar waar het kon in ieder geval voetballen met drie man achterin en onze buitenspelers wat hangend, en dan proberen met twee spitsen die lijnen open te maken, maar daar kwamen we eigenlijk heel weinig aan toe. Dan ga je het proberen met lange ballen, maar het was gewoon te weinig vandaag."

De 0-4 nederlaag tegen Feyenoord is een nieuw hoofdstuk in de extreem roerige week voor Ajax, dat afgelopen zondag bekendmaakte te scheiden met Sven Mislintat. Steijn wilde ook na afloop niks prijsgeven over zijn vertrek. "Er is zoveel gebeurd deze week. Vlak voor de wedstrijd is er nog iemand afgetreden (Pier Eringa, red.). De wedstrijd is nu gespeeld, ik ben blij dat we dit nu af kunnen sluiten en vanaf straks gaan we ons volledig richten op RKC. De ploeg weer bij elkaar rapen, we moeten toch door en we gaan ook door."

"Even los van alle problemen: we staan ook gewoon te laag", vervolgt Steijn. "Wij moeten gewoon aan de slag met die spelers. daar zijn we al een tijd mee bezig. Dat het beter moet dat weet ik als eerste en dat weet eigenlijk iedereen", vervolgt de Haagse oefenmeester, die zich vastklampt aan kleine lichtpuntjes. "Ik hou me nog even vast aan gedeeltes van tegen Olympique (Marseille, red.) en tot aan de 0-2 tegen Feyenoord. In de uren die we hebben moeten we aan de slag met z'n allen. Dat ziet er bij vlagen echt wel aardig uit, maar in de wedstrijden zien we dat nog niet terug. Dat moet heel snel komen, dat is duidelijk."

Grote druk
Dat Steijn onder gigantische druk staat, komt voor hem niet als een verrassing. "Bij Ajax is altijd druk en het is ook logisch dat er druk op een trainer, op een staf en een spelersgroep is als de prestaties achterblijven. Daar loop ik ook niet voor weg."