Zes oorzaken voor Steijn-exit: Ajax kent geen leiders en nul vooruitgang

Steijn na elf duels weg bij Ajax: zes oorzaken voor het mislukte huwelijk

24 oktober 2023 om 12:00

Het avontuur van Maurice Steijn bij Ajax blijft beperkt tot vier maanden en elf officiële wedstrijden. Maandag kwamen de Amsterdammers met het onvermijdelijke bericht naar buiten dat de wegen scheiden. Welke oorzaken liggen ten grondslag aan het mislukte huwelijk? VoetbalPrimeur zet ze op een rij.

Steijn werd als 'overperformer' gepresenteerd door Sven Mislintat, die ook al weg is uit de hoofdstad. De Hagenaar kon het elftal niet naar zijn hand zetten. Na de nederlaag bij FC Utrecht en de zeventiende plaats in de Eredivisie was er voor de clubleiding van Ajax geen draagvlak meer.

Sleutelspelers vertrokken
Halverwege de zomer had Ajax nog allesbehalve een uitgebalanceerde selectie. Met Jurriën Timber (Arsenal), Edson Álvarez (West Ham United) en Dusan Tadic (Fenerbahce) waren de Amsterdammers drie belangrijke krachten kwijtgeraakt. Later vertrokken ook Mohammed Kudus (West Ham United) en Davy Klaassen (Internazionale). Daarmee brokkelde het bolwerk dat door Erik ten Hag en Marc Overmars was opgebouwd behoorlijk af.

TD trekt eigen plan
Het verhaal is bekend: Mislintat kreeg van de raad van commissarissen de kans om solistisch te handelen. Steijn had een bepaald beeld voor ogen en wilde onder meer Noa Lang, Vangelis Pavlidis en Stefan de Vrij naar Amsterdam halen. De oefenmeester kreeg nul op het rekest en moest het doen met relatief onbekende buitenlandse spelers.

Dat terwijl Steijn meerdere malen benadrukte graag meer Nederlanders bij Ajax te willen hebben. Met Branco van den Boomen kwam er welgeteld één landgenoot van Steijn.

Steijn schiet zichzelf in de voet
Mislintat valt genoeg te verwijten, maar Steijn heeft er ook zelf voor gezorgd dat hij zijn selectie niet volledig achter zich kreeg. In de media vertelde hij meerdere malen dat Mislintat 'andere keuzes' had gemaakt. Eind september gaf hij openlijk toe 'zoekende' te zijn voor de posities centraal achterin. Het leidde tot groeiende onzekerheid op het veld, niet in de minste plaats bij miljoenenaankoop Josip Sutalo.

De persoonlijke vete die Steijn in het openbaar uitvocht met Mislintat zorgde er eveneens toe dat de spanningen toenamen. Niemand zal er ooit achterkomen of Steijn meer rugdekking had gekregen wanneer hij deze brand intern wilde blussen, feit blijft wel dat het niet heeft bijgedragen aan betere resultaten.

Een ploeg zonder leiders
Daley Blind was al weg, Steijn zag ook Tadic en Klaassen nog vertrekken. Dat de trainer ervoor koos om Steven Bergwijn aanvoerder te maken, was niet omdat de aanvaller zich verbaal laat gelden. "Stevie is niet iemand die verbaal het voortouw neemt", vertelde Steijn. "Maar hij is wel iemand die in het veld het verschil kan maken. Dat kan ook een aanvoerder zijn."

Met deze woorden zegt Steijn - helemaal met de kennis van nu - veel. Ajax heeft geen spelers in de selectie die bij misère met de vuist op tafel slaan en de rest vertellen hoe verder te gaan. In dat opzicht is het vertrek van Tadic en Klaassen een groot gemis.

Nul vooruitgang
Ook met veertien internationals is het voor een Ajax in crisis onmogelijk om zeventiende in de Eredivisie te staan. Onder Steijn daalden de Amsterdammers steeds verder af, in plaats van dat er iets van houvast geconstateerd kon worden. Er was geen stijgende lijn te bekennen en dat komt mede omdat Ajax elke wedstrijd zonder tactisch plan op het veld leek te staan.

Steijn kwam in de media vaak met krachtermen als 'we moeten onze duels winnen'. Bij een club als Ajax worden er echter andere dingen gevraagd dan bij pakweg Sparta Rotterdam. Van het drukzetten tot het verzorgen van de opbouw: er leek geen tactisch plan te zijn, of de spelers - communicatie is door de vele nationaliteiten een probleem bij Ajax - begrepen het niet.

Onervaren staf
Steijn werd geassisteerd door Hedwiges Maduro en Saïd Bakkati, bepaald geen zwaargewichten in het voetbal. Ook zij lieten de Hagenaar aan diens lot over en wisten het tij op het trainingsveld niet te keren. Steijn wilde dolgraag Rafael van der Vaart toevoegen aan de staf, maar die bedankte om privéredenen.

Dat uitgerekend Maduro zijn beklag heeft gedaan bij Annemieke Zijerveld, clubpsycholoog bij Almere City en een bekende van de oud-middenvelder, geeft de verhoudingen weer. Maduro bleek niet loyaal aan Steijn te zijn. Toen Zijerveld haar verhaal in de media had gedaan, kreeg Steijn zijn zoveelste klap te verwerken.

Conclusie
Steijn kwam niet bepaald in een warm bad terecht, toen hij zijn intrede bij Ajax deed. Dat hij door verschillende analisten verdedigd wordt, is gegrond. Toch moet Steijn ook kritisch naar zichzelf kijken. Was hij als trainer rijp genoeg om een topclub te leiden? In Amsterdam heeft hij dat in ieder geval niet waargemaakt.