AZ op rapport: vijf onvoldoendes na kansloze exercitie

AZ op rapport: klasseverschil te groot, vijf onvoldoendes tegen Aston Villa

26 oktober 2023 om 20:45
Laatste update: 26 oktober 2023 om 21:09

AZ was donderdag een paar maatjes te klein voor Aston Villa. De Alkmaarders verloren het Conference League-duel tegen de Premier League-club vrij kansloos met 1-4. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de ploeg van coach Pascal Jansen.

Mathew Ryan – 5,5: Ryan had na iets meer dan twintig minuten al twee goals om de oren, met name door fouten voor hem. Het werd na rust nog wat vervelender voor de Australiër, die geen flaters beging, maar zijn ploeg ook niet help met een knappe redding.

Yukinari Sugawara – 5: De manier waarop hij de bal weggaf uit een ingooi, kan natuurlijk niet. De Japanner maakte zo hardhandig kennis met een club van het niveau Aston Villa, dat meteen profiteerde.

Riechedly Bazoer – 6: Hij lijkt geen liefhebber van echte man-tegen-man-duels, maar toch bleef Bazoer ook tegen Aston Villa weer overeind. Wellicht had hij nog iets vaker de voorwaartse passing kunnen zoeken.

Alexandre Penetra – 5,5: De Portugees maakte wel een sprongetje om het schot te blokken, maar legde Bailey toch weinig in de weg bij de openingstreffer. Hij had nog wel een mooie crosspass in huis bij de afgekeurde goal van Pavlidis, maar bleef halverwege in de kleedkamer achter.

David Møller Wolfe – 5: Aan zijn inzet ligt het niet op de linkerflank, maar Møller Wolfe heeft (nog) moeite met dit niveau. Een vergelijking met vooranger Kerkez is eigenlijk niet eerlijk. AZ heeft gewoon flink ingeleverd.

Jordy Clasie – 6: Niet voor niets zei Rafael van der Vaart dat Clasie best in beeld zou mogen zijn voor Oranje. Hij is aan zijn tweede voetballeven bezig en probeerde tegen Aston Villa zo goed en zo kwaad als het ging de regie te pakken.

Sven Mijnans – 4,5: Zijn balverlies kwam AZ duur te staan en resulteerde in de 0-2. Dat mag niet op dit niveau. Hij herkende echter ook de momenten om druk te zetten en schonk zo Pavlidis een enorme kans.

Dani de Wit – 5: De mannetjesputter van AZ liet zich al snel zien met een kopkans. Toch kun je over hem hetzelfde zeggen als veel van zijn teamgenoten: op dit niveau had De Wit eigenlijk niets te vertellen.

Ibrahim Sadiq – 5,5: Op de momenten dat hij in beeld was, had Sadiq vooral wat moeite met zijn controle. Hij kwam weinig in het stuk voor, tot hij plots heel fraai de eretreffer binnenschoot. Het levert hem alsnog een krappe voldoende op.

Vangelis Pavlidis – 5,5: In de Eredivisie schiet hij alles aan diggelen, maar tegen Aston Villa liet hij na 25 minuten een grote kans onbenut. De Griek had het duidelijk een stuk lastiger met de Premier League-verdedigers. Dat hij tig keer buitenspel stond, hielp ook niet.

Myron van Brederode – 5: Van Brederode biedt zich aan en probeert zijn teamgenoten te helpen, maar voor een linksbuiten ontbrak het aan het verrassingselement. Hij ging zijn tegenstander niet voorbij en veel ging uit stilstand. 

Invallers
Bruno Martins Indi – 5,5: Geen gelukkige invalbeurt voor Martins Indi, die meteen na rust in het veld kwam en even nodig leek te hebben om een tandje bij te schakelen. Toen stond Aston Villa al op 0-4.
Tiago Dantas – 6: De Portugese middenvelder loste halverwege de ongelukkige Mijnans af. Hij zag een schot gekraakt worden, maar het was ook te veel gevraagd om echt iets teweeg te brengen.
Ruben van Bommel – x: Viel na 67 minuten in voor Van Brederode en speelde te kort voor een beoordeling.
Jens Odgaard – x: Viel na 67 minuten in voor Sadiq en speelde de kort voor een beoordeling.
Djordje Mihailovic - x: Viel na 87 minuten in voor De Wit en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Pascal Jansen – 5,5: Jansen zal moeten erkennen dat AZ gewoon te kort kwam. Bewezen tacticus Unai Emery heeft het uitstekend op de rit bij Aston Villa. De coach van de Alkmaarders wist geen verrassing uit de hoge hoed te toveren om zijn collega in verlegenheid te brengen.