Nederlander Marcel Bout aan de slag bij Newcastle United

AD: Newcastle stelt ervaren Nederlander aan als baas van scoutingsapparaat

7 november om 15:50

Newcastle United heeft een Nederlander aangesteld als nieuwe baas van het wereldwijde scoutingsapparaat: Marcel Bout. Dat meldt het Algemeen Dagblad dinsdagmiddag. De zestigjarige Haarlemmer begint per direct in zijn rol. 

De functie die Bout gaat bekleden heeft officieel 'chief global scouting'. Vanuit die rol moet hij ervoor zorgen dat alle talenten tussen de zestien en 23 jaar in kaart worden gebracht bij het ambitieuze Newcastle, dat in 2021 werd overgenomen door investeerders uit Saudi-Arabië. Sindsdien worden er gerichte aankopen gedaan, een beleid dat zich ook vertaalt in de resultaten van de afgelopen jaren. Newcastle draait immers mee in de top van Engeland en speelt Champions League. 

Wedden

Meer odds
  • logo

    Newcastle United

  • logo

    Southampton

Met Bout haalt de club van manager Eddie Howe een ervaren kracht in huis. Eerder werkte hij al in dezelfde functie bij Manchester United. Daar vertrok hij vlak voordat Erik ten Hag werd aangetrokken. "Ik ben de afgelopen tijd in contact gekomen met Newcastle. Het gestaag verder uitbouwen van de club spreekt me aan. ik ben ook blij dat ik terugkeer in Engeland en op het niveau van de Champions League", vertelt hij aan het AD. 

Bout gaat zijn werkzaamheden uitvoeren vanuit Nederland, waar hij overigens nog nooit eerder werkte als scout. In het verleden was hij wel werkzaam bij Haarlem, Feyenoord, FC Volendam, AZ en Telstar. Daar voerde hij uiteenlopende functies uit. Van trainer, assistent-trainer tot hersteltrainer. Ook maakte hij analyses voor Van Gaal toen hij nog bondscoach van Oranje was.