Nieuwe subtop in Eredivisie: 'Allemaal terug te voeren naar één ding’

Nieuwe subtop in Eredivisie: 'Allemaal terug te voeren naar één ding’

15-11-2023 19:15 Laatste update: 20:57
91

Hans Nijland wijt het ontbreken van de 'traditionele subtop' aan het slechte beleid dat er gevoerd wordt bij bijvoorbeeld Vitesse, FC Utrecht en FC Groningen. Voor de 'nieuwe' subtop neemt hij zijn pet juist af. 

Nijland, tussen 1996 en 2019 algemeen directeur van FC Groningen, merkt in gesprek met het Algemeen Dagblad op dat het voetballandschap aan het verschuiven is. Op de vraag hoe het kan dat het gebied op de ranglijst onder PSV, Feyenoord, FC Twente en AZ gedomineerd wordt door 'kleinere' clubs als Go Ahead Eagles, Sparta, Excelsior en Fortuna is Nijland stellig. "Beleid, veel ingewikkelder is het niet."

Nijland somt daarbij een aantal voorbeelden op. Volgens hem is het bij Heerenveen na het vertrek van Foppe de Haan en voorzitter Riemer van der Velde al een tijd onrustig, terwijl Vitesse de financiële strop boven het hoofd hangt. "Het is heel simpel, je hebt goede beleidsbepalers nodig om een club te leiden. In die zin kan ik alleen maar mijn petje afnemen voor Excelsior, Go Ahead en op grotere schaal AZ en FC Twente. Hun succes is terug te voeren op de stabiliteit in de bestuurskamer."