Europese wedstrijden niet meer voor iedereen te zien

'Europese duels vanaf volgend seizoen niet meer voor iedereen op tv te zien'

21 november om 17:26
Laatste update: 21 november om 17:31

De Europese wedstrijden van Nederlandse clubs zullen straks niet meer voor iedereen op televisie te zien zijn. Ziggo heeft vanaf volgend seizoen de rechten van de Champions League, Europa League én Conference League in handen en sommige kijkers kunnen hierdoor gedupeerd worden.

Wanneer je klant bent van Ziggo, is er weinig aan de hand. Dan kun je alle Europese wedstrijden gratis bekijken via het open kanaal van de zender. Voor niet-klanten wil Ziggo de wedstrijden echter alleen aanbieden via de eigen app, meldt De Telegraaf. Hoewel het nog maar de vraag is of dit wel mag, drukt Ziggo de plannen door.

In de Mediawet staat dat Ziggo ten minste 75 procent van alle huishoudens moet bereiken. De krant zegt dat 'alle Ziggo-klanten ongeveer de helft van de huishoudens bedraagt. KPN heeft ook een groot deel van de markt in handen. Dus het wordt voor Ziggo lastig om driekwart van de Nederlanders te bereiken via de eigen kanalen en de app. Daarnaast zou zo’n 40 procent van alle huishoudens geen smart-tv hebben waar je apps op kan downloaden. Zo lijken met name ouderen de wedstrijden van PSV, Feyenoord of Ajax te moeten missen.'

VodafoneZiggo is zich van geen kwaad bewust. Het bedrijf zegt dat het aan de vereisten voldoet en zo veel mogelijk mensen wil bereiken. Een woordvoerster meldt aan De Telegraaf dat ze in nauw contact staan met het Commissariaat voor de Media. "We kiezen in lijn met het door hen gepubliceerde advies voor een combinatie van lineaire televisie en het gemak van een app." Ook schrijft de krant dat het Commissariaat laat weten alleen achteraf te controleren of is voldaan aan het vereiste bereik.

Het contract tussen Ziggo en de UEFA geldt tot medio 2027 en het is voor het eerst dat één zender alle drie de competities van het Europese clubvoetbal uitzendt. Talpa en RTL raken de rechten kwijt.