'Zorgwekkende' situatie bij Ajax-opponent Marseille: 'Ze scoren niet'

'Zorgwekkende' situatie bij Ajax-opponent Marseille: 'Ze scoren niet'

30-11-2023 10:30
18

Olympique Marseille kende een slechte generale voor de Europa League-clash tegen Ajax, met een woede-uitbarsting van coach Gennaro Gattuso tot gevolg. Het rommelt nog steeds bij l’OM, vertelt de Franse journalist Fabrice Lamperti in gesprek met VoetbalPrimeur.

Net als bij Ajax is bij de roemruchte Franse club een stoelendans gaande. Gattuso werd eind september aangesteld als trainer, een week na de eerste ontmoeting met Ajax in Amsterdam (3-3). Onlangs moest ook technisch directeur Javier Ribalta wijken. Voormalig Juventus- en Bayern München-verdediger Medhi Benatia staat klaar om hem op te volgen.

“Het is nooit rustig bij Marseille, zeker niet als het team niet wint”, stelt Lamperti, die de club op de voet volgt voor La Provence. “Het werd iets rustiger na de komst van Gattuso. Maar de ploeg won weinig, speelde minder goed en scoorde moeizaam. De situatie werd daardoor toch weer zorgwekkend. Gelukkig presteert OM wel goed in de Europa League, maar het is niet genoeg.”

Woedende Gattuso
Sinds Gattuso het stokje overnam won Marseille drie van zijn negen wedstrijden. Door een dubbelslag tegen AEK Athene staan Les Olympiens wel bovenaan in de Europa League-groep. In de Ligue 1 gaat het een stuk moeizamer. Na de remise tegen Strasbourg (1-1) staat de ploeg twaalfde, terwijl een Champions League-ticket de doelstelling is. “Gattuso was enorm teleurgesteld met het optreden tegen Strasbourg. Hij was woedend op de persconferentie en in de kleedkamer. Hij begreep niets van zijn spelers en omschreef de tweede helft als een ‘ramp’.”

Het is voor Gattuso te hopen dat zijn boodschap aanslaat. “Hij zoekt naar de oplossing, op collectief en individueel niveau, maar heeft deze nog niet gevonden. Maar net als de speler die hij was, is hij strijdlustig en geeft hij niet op. Hij wacht op een reactie van zijn ploeg”, aldus Lamperti.

Aubameyang scoort niet
Volgens de clubwatcher zijn er op dit moment weinig lichtpuntjes. “Die zijn er niet veel, nee. Alleen Jonathan Clauss haalt een goed niveau”, doelt hij op de rechtsback die al scoorde in de heenwedstrijd. “Chancel Mbemba is oké en Geoffrey Kondogbia en Jordan Veretout zijn een goed koppel op het middenveld. De rest stelt teleur. Vooral de aanvallers, die weinig scoren”, wijst hij onder meer naar Pierre-Emerick Aubameyang, die sinds 8 oktober geen doel meer trof.

Het biedt wellicht kansen voor Ajax, dat in tegenstelling tot Marseille wel een goede generale kende met een 5-0 zege op Vitesse. “De zwakke punten van l’OM zijn de gebrekkige gemoedstoestand en dus ook de aanval, die alle moeite van de wereld hebben om tot doelpunten te komen.”

Dat Ajax ook slechts langzaam uit een diep dal aan het klimmen is, is voor de Fransen bijzaak. “Natuurlijk volgen ze in Marseille de resultaten van Ajax. Maar op dit moment hebben ze alle aandacht nodig voor de eigen optredens, voordat ze kunnen denken aan mogelijke zwaktes bij de tegenstander.”

Marseille en Ajax trappen donderdag om 21.00 uur af. De ploeg van John van ’t Schip staat momenteel laatste met twee punten, zes minder dan de Fransen. De Amsterdammers moeten het in het Stade Vélodrome zonder de eigen fans doen. Die zijn uit veiligheidsoverwegingen niet welkom.