VP's Elftal van de Eerste Seizoenshelft: rechtsback

VP's Rechtsback van de Eerste Seizoenshelft: vijf opties, uitblinkers PSV en AZ

20 december om 07:00
Laatste update: 20 december om 07:02

De laatste Eredivisie-duels van 2023 zijn gespeeld en dat betekent dat we de stembussen openen. VoetbalPrimeur draagt per positie de genomineerden voor ons Elftal van de Eerste Seizoenshelft voor, het laatste woord is aan jullie. Vandaag de rechtsbacks, in alfabetische volgorde.

Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Bij Feyenoord lopen ze niet voor niets weg met Lutsharel Geertruida. De vice-aanvoerder is een steunpilaar in de ploeg van Arne Slot, of dat nu op rechtsback of centraal achterin is. Dit jaar steeg hij ook aanzienlijk in de pikorde bij het Nederlands elftal. Zo begon hij in de basis tijdens de EK-kwalificatieduels in oktober.

De veelzijdige en complete Geertruida staat verdedigend zijn mannetje, is belangrijk in de opbouw en was al goed voor vier goals en twee assists in zestien Eredivisie-duels. Hij zal zijn zinnen hebben gezet op het EK, waarna hij wellicht mag hopen op een fraaie transfer.

Siebe Horemans (Excelsior)
Siebe Horemans blijft een beetje onder de radar in de Eredivisie, maar de 25-jarige Belg is bezig aan zijn beste seizoen tot nu toe. Hij staat vooral verdedigend zijn mannetje in de ploeg van Marinus Dijkhuizen, waarvoor hij het nodige gevaar in de kiem weet te smoren met goede tackles en intercepties.

De teller van Horemans, die al sinds 2019 voor de Kralingers actief is, staat momenteel op één doelpunt en één assist in zestien competitieduels. Toch draagt hij ook in balbezit wel degelijk zijn steentje bij.

Alfons Sampsted (FC Twente)
Alfons Sampsted is één van de verrassingen bij FC Twente dit seizoen. De Tukkers waren afgelopen zomer druk met de komst van Shurandy Sambo, omdat Joshua Brenet leek te vertrekken. Die eerste kwam niet, maar die laatste bleef. Brenet raakte echter al snel geblesseerd en vanaf het moment dat Sampsted in het elftal kwam heeft hij de twijfels weggenomen.

Sampsted behield de laatste weken zijn basisplaats, ook nu Brenet weer fit is. De IJslander doet het namelijk prima. Hij is verdedigend stabiel en oogt aan de bal steeds comfortabeler. 

Yukinari Sugawara (AZ)
Stilletjes heeft Yukinari Sugawara zich ontpopt tot een gewaardeerde en belangrijke kracht bij AZ. De Japanner is niet meer weg te denken uit het elftal van Pascal Jansen. Dit seizoen gaf hij alweer vier assists. Niet voor niets is Sugawara aanvallend op zijn best. Hij is goed aan de bal, komt graag op en heeft een prima trap in huis.

Sugawara is alweer aan zijn vierde seizoen bij AZ bezig. Het is de vraag hoeveel jaar daar nog bijkomt, aangezien zijn contract medio 2025 afloopt.

Jordan Teze (PSV)
Over Jordan Teze bestonden de laatste jaren toch wat twijfels, maar de PSV’er rekent daar dit seizoen hardhandig mee af. Onder Peter Bosz is hij uitgegroeid tot de vaste rechtsback van de Eindhovenaren, waardoor Sergiño Dest naar de linkerkant verhuisde. Zijn voorzet op Luuk de Jong is een wapen en mede daardoor staat Teze op drie assists na dertien Eredivisie-optredens.

Zijn goede prestaties leverden hem een terugkeer in het Nederlands elftal op. Ronald Koeman haalde Teze bij de selectie vanwege enkele afvallers, maar de PSV-back dwong dat helemaal zelf af. Hij groeit naar zijn beste niveau.