VP's Spits van de Eerste Seizoenshelft: topscorers en uitblinkers PSV en Ajax

VP's Spits van de Eerste Seizoenshelft: topscorers en uitblinkers PSV en Ajax

26-12-2023 09:00 Laatste update: 09:05
254

De laatste Eredivisie-duels van 2023 zijn gespeeld en dat betekent dat we de stembussen openen. VoetbalPrimeur draagt per positie de genomineerden voor ons Elftal van de Eerste Seizoenshelft voor, het laatste woord is aan jullie. Vandaag de spitsen, in alfabetische volgorde.

Brian Brobbey (Ajax)
Dit seizoen heeft de spits van Ajax al veel over zich heen gekregen. Vooral op het afwerken van Brobbey klonk kritiek, zelfs van bondscoach Ronald Koeman. Desondanks is de enkelvoudig Oranje-international op stoom gekomen, na de eerste duels van het seizoen.

Voor Brobbey staat de teller nu op acht goals en vier assists na de eerste seizoenshelft. In veel wedstrijden was hij de gevaarlijkste en beste Ajacied op het veld, doordat hij zijn kracht en snelheid goed wist te gebruiken. Ook is de geboren Amsterdammer sinds eind oktober elke Eredivisie-wedstrijd betrokken bij een goal van Ajax, mits hij speelt.

Santiago Gimenez (Feyenoord)
De cijfers van de Mexicaan dit seizoen zijn simpelweg enorm indrukwekkend. Gimenez scoorde meer dan dat hij wedstrijden speelde in de Eredivisie (achttien tegenover zestien) en heeft in de competitie ook al twee hattricks op zijn naam staan. Gimenez voert op dit moment dan ook gedeeld de topscorerslijst aan in de Eredivisie.

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Gimenez kans maakt op een plekje in het Elftal van de Eerste Seizoenshelft. De kans is zelfs goed aanwezig dat de goalgetter na dit seizoen gaat vertrekken uit Rotterdam-Zuid. Gimenez wordt al gelinkt aan verschillende Europese topclubs, al blijkt uit de cijfers van FACTS Consultancy dat een tussenstap wijzer is.

Luuk de Jong (PSV)
Met twaalf treffers in de eerste seizoenshelft is De Jong ook prima op stoom bij PSV, al blijft hij op dat gebied een beetje achter bij concurrenten Gimenez en Vangelis Pavlidis. De captain van PSV is op andere vlakken echter ook goud waard voor PSV. Zo gaf hij al zeven assists in de Eredivisie – meer dan iedereen in deze lijst – en zijn de kopkwaliteiten van De Jong inmiddels ook bekend.

Op dit moment heeft het er ook alle schijn van dat De Jong zijn ploeg naar de eerste landstitel in zes jaar tijd gaat leiden. Aan het begin van het seizoen waren er nog twijfels over de houdbaarheidsdatum van de 33-jarige aanvalsleider, maar daar hoor je nu niemand meer over.

Tobias Lauritsen (Sparta Rotterdam)
Na een sterk debuutseizoen is Lauritsen ook dit seizoen van grote waarde voor Sparta. Hij was al goed voor vijf goals en vier assists. Daarnaast is Lauritsen heel belangrijk in het veldspel van Sparta: als de Rotterdammers er voetballend niet uit komen, kunnen ze altijd de lange bal op Lauritsen spelen.

De Noor is namelijk kopsterk en won met afstand de meeste persoonlijke duels van alle spelers in de Eredivisie. Bij Sparta mogen ze dan ook blij zijn dat ze Lauritsen afgelopen zomer konden behouden. Een transfer lijkt nu eigenlijk een kwestie van tijd.

Vangelis Pavlidis (AZ)
Pavlidis is degene die op dit moment ook de gedeeld topscorer van de Eredivisie is, samen met Gimenez. Bij de Griek staat de teller dus op achttien treffers, terwijl hij ook één assist gaf. Daarmee is Pavlidis in zijn eentje verantwoordelijk voor meer dan de helft van de doelpuntenproductie van AZ in de Eredivisie.

Afgelopen zomer zag de 25-jarige aanvaller veel teamgenoten vertrekken, maar voor Pavlidis bleef een transfer uit. Met zijn prestaties in dit seizoen, is het echter ondenkbaar dat Pavlidis niet op de lijst staat bij verschillende mooie clubs.

Manfred Ugalde (FC Twente)
Ricky van Wolfswinkel verkeert dit seizoen in goede vorm bij FC Twente, maar toch verschijnt hij vrijwel nooit aan de aftrap. Dat heeft alles te maken met de verrichtingen van de 21-jarige Ugalde. Zeker in de afgelopen weken is de Costa Ricaan belangrijk voor Twente. Tot dusver heeft hij dit seizoen in Eredivisie-verband vijf goals en zes assists op zijn naam staan.

Al met al heeft Ugalde zich in Enschede ontwikkeld tot een veelzijdige spits, die snel en behendig is én kansen voor zichzelf en zijn teamgenoten creëert. Als de viervoudig international op deze voet verder gaat, zal Twente de geïnvesteerde vier miljoen euro met gemak terugverdienen.