Van Basten kritisch en complimenteus: 'Vind Brobbey de beste spits van Nederland'

Van Basten kritisch en complimenteus: 'Vind Brobbey de beste spits van Nederland'

29 januari - 21:20 Laatste update: 21:25
49

Marco van Basten vindt dat er wat opportunistisch gereageerd wordt omtrent de ontwikkeling van Brian Brobbey. De voormalig topspits ziet dat de Ajax-spits stappen maakt, maar blijft kritisch. Wel beschouwt Van Basten Brobbey als de beste spits waar Oranje momenteel over kan beschikken. 

Waar hij de eerste wedstrijden van dit seizoen nog een groot aantal kansen miste, is Brobbey de laatste weken behoorlijk op schot. Tegen Heracles Almelo was hij twee keer trefzeker. "Het gaat te veel zo van: hij kan er niks van, en vervolgens is hij weer de koning. Dat vind ik overdreven."

Ondanks dat is Van Basten wel van mening dat Brobbey momenteel het beste is waar bondscoach Ronald Koeman over kan beschikken. "Ik vind hem de beste spits van Nederland nu." Inmiddels speelt Memphis Depay weer zijn wedstrijden voor Atlético Madrid, maar Van Basten zou ondanks dat nog voor Brobbey kiezen. "Memphis is geen klassieke spits, maar een aanvaller die kan scoren. Brobbey is echt een centrumspits, een aanspeelpunt. Hij staat voor goals."

Verre van compleet is Brobbey overigens nog niet in de ogen van Van Basten. "Ik blijf kritisch. Ik kijk omhoog. Ik wil een topper hebben, Europees gezien." Volgende maand zal blijken of Koeman hem een kans geeft. Op 22 maart en 26 maart speelt Oranje oefenwedstrijden tegen respectievelijk Schotland en Duitsland.