FC Groningen wint na strafschoppen van Fortuna en bereikt halve finale

8 februari - 22:50 Laatste update: 22:53
247

FC Groningen heeft zich ten koste van Fortuna Sittard geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker. Na verlenging stond het nog altijd 0-0 in de Euroborg, maar na strafschoppen kwam de Trots van het Noorden als winnaar uit de strijd.

De wedstrijd begon met een ludiek moment. Al binnen een halve minuut was de bal lek, waardoor de wedstrijd even stil lag. Met het nieuwe speeltuig was het Laros Duarte die voor het eerste grote gevaar van de wedstrijd zorgde. De middenvelder, die net terug is van de Afrika Cup en het uitgerekend opnam tegen broer Deroy, raakte met een vrije trap de bovenkant van de lat.

Na een kwartier spelen werd ook Fortuna voor het eerst gevaarlijk. Kaj Sierhuis, die een verleden heeft bij Groningen, had een mooie volley in huis, maar doelman Hidde Jurjus wist zijn inzet te keren. Tien minuten later leek Iñigo Córdoba namens de Limburgers gevaarlijk door te komen, maar de Spanjaard besloot voor eigen glorie te gaan en vond het zijnet. Daarna leek Justin Lonwijk dan toch de score te gaan openen, met een hard schot van twintig meter van het doel. Via de onderkant van de lat leek de 0-1 een feit, maar Jurjus kon nog redden.

Na het serieuze doelgevaar van de ploeg van Danny Buijs liet Groningen zich weer eens zien. Wat heet, Romano Postema vond de paal na een schot met zijn linker. De tweede helft bood minder spektakel. Na een uur spelen kwam Sierhuis rond de middellijn met een doelpoging, nadat hij de keeper ver voor zijn doel zag staan. Het schot ging echter naast. Er werd hard gestreden, maar tot veel kansen leidde dat niet meer. Vlak voor tijd mocht Laros Duarte andermaal aanleggen voor een vrije trap, maar deze keer schoot hij in de muur. Uiteindelijk bleef het 0-0, waardoor het op een verlenging uitdraaide in de Euroborg.

In die verlenging kwam er een mooie kans voor invaller Kristoffer Peterson, maar de buitenspeler zag zijn schot gekeerd worden door Jurjus. Vijf minuten voor het einde leek Rui Mendes gevaarlijk te kunnen worden, nadat hij de bal binnen het strafschopgebied van Fortuna goed controleerde. Rodrigo Guth kon echter op tijd ingrijpen. Vervolgens was de ploeg uit Sittard dichtbij uit een goed aangesneden vrije trap, maar Luciano Valente kon de bal namens Groningen wegwerken. In de absolute slotfase kreeg Mendes nog een goede kans, maar uit de draai schoot hij de bal net naast het doel. Ook in de verlenging bleef het bij 0-0, waardoor strafschoppen voor de beslissing moesten zorgen.

De eerste penalty werd door Postema overtuigend in de kruising geschoten. Namens Fortuna bleef ook Peterson koel, hij schoot de bal zuiver in de linkerhoek. Ook Nick Bakker verzilverde zijn penalty, maar daarna ging het mis. Zowel Oğuzhan Özyakup als Valente misten, waardoor de score gelijk bleef. Arianit Ferati schoot de bal vervolgens kiezelhard in de bovenhoek, maar namens Groningen scoorde ook Johan Hove, dwars door het midden. Siemen Voet was trefzeker voor Fortuna, waarna Marvin Peersman de bal voor Groningen uiterst kalm binnenschoot. De druk lag daarna bij Fortuna, dat moest scoren. Mouhamed Belkheir deed dat echter niet, waardoor FC Groningen zich plaatste voor de halve finale.