Vitesse-zorgen: 'Kans klein dat er volgend seizoen een licentie wordt verstrekt'

Vitesse-zorgen: 'Kans klein dat er volgend seizoen een licentie wordt verstrekt'

4 maart - 17:54 Laatste update: 18:13
141

Het Ministerie van Economische Zaken ligt op ramkoers met Vitesse. Dat meldt De Telegraaf maandagmiddag. De club uit Arnhem, waar de zorgen over de nabije toekomst zeer groot zijn, staat twee jaar na de inval van Rusland in Oekraïne immers nog altijd onder Russisch bewind. Vitesse is enkele maanden terug al op het hart gedrukt te breken met deze Russische banden, maar daar hebben de Arnhemmers geen gehoor aan gegeven. 

Vervolgens is er een nieuwe brief op de deurmat van het GelreDome geplofd. De zaak is daarmee op scherp gezet, en geldt volgens De Telegraaf als een ernstige kwestie. Dat alles heeft te maken met het feit dat overtreding van de sanctieregelgeving een economisch delict is, en daarmee meer impact heeft dan eerdere zaken, zoals het niet op de hoogte brengen van de licentiecommissie over een bankierswisseling, die binnen het verenigingsrecht van de KNVB aangepakt werden. 

Omdat de overname door de Common Group van Coley Parry is mislukt, is Vitesse tot op heden nog altijd in handen van de Russische zakenman Valeriy Olyf. 'Dat is Economische Zaken een doorn in het oog', zo tekent de krant op. Waar aanvankelijk gemeld werd dat Vitesse, in tegenstelling tot Chelsea, geen probleem zou hebben met de sanctiepolitiek (omdat de naam van Oyf niet voorkwam op de sanctielijsten), wordt dit nu mogelijk toch een probleem. 

Dat heeft mede te maken met de bevestiging van Oyf tegenover NRC en Trouw, eind vorig jaar. Oyf gaf toen toe geld te hebben geleend van Roman Abramovic. In de sanctiewetgeving is opgenomen dat iemand die zakelijk gelieerd is aan een gesanctioneerd persoon, onderzocht moet worden. De uitspraken van Oyf hebben de aandacht van Economische Zaken gewekt. Daarnaast komt de licentiecommissie van de KNVB binnenkort met een eindoordeel over de Russische bemoeienis van Vitesse. 

Vertrekkend algemeen directeur Peter Rovers heeft al een aantal keer aangegeven hierin geen problemen te verwachten. Mocht dat wel het geval zijn, dan treft Vitesse naar verwachting een soortgelijk lot als Chelsea. Bij The Blues werden destijds de bezittingen en tegoeden van toenmalige eigenaar Abramovich bevroren. Ook mocht het zich niet meer mengen op de transfermakt. De uitspraak wordt over enkele weken verwacht, en zou de problemen in Arnhem nog verder kunnen vergroten. 

Ernstige zorgen
De Telegraaf weet dat betrokkenen binnen de club zich zeer grote zorgen maken over de toekomst van het betaald voetbal in Arnhem. 'Zoals de club er nu voorstaat is de kans klein dat er voor het komende seizoen een licentie wordt verstrekt', zo is te lezen. Als deze niet wordt verstrekt, is betaald voetbal komend seizoen uitgesloten.